Кандидатът на управляващата партия в Молдова не успя да спечели

...
Кандидатът на управляващата партия в Молдова не успя да спечели
Коментари Харесай

Настоящият кмет на Кишинев беше преизбран още на първи тур

Кандидатът на ръководещата партия в Молдова не съумя да завоюва кметското място в столицата Кишинев. Настоящият кмет Йон Чебан, някогашен член на про-руската Социалистическа партия, завоюва втори мандат още на провелия се през вчерашния ден първи тур на локалните избори. Той получава съвсем 51% от гласовете в Кишинев, а съперникът му Лилиан Карп получи 28 на 100 от гласовете.

Резултатът в столицата е удар по про-европейската Партия на действието и солидарността на президента Мая Санду. Още преди вота президентът на Молдова предизвести, че " партии, финансирани от Кремъл и дегизирани като проевропейски ще се опитат да подчинят Молдова на задгранични и ползи " и ги упрекна, че купуват гласове. Два дни преди изборите държавното управление забрани присъединяване на претендентите на про-руската партия " Шанс " по обвинявания, че употребява нелегално пари от Русия за финансиране на акцията. Партията е обвързвана с избягалия предприемач Игор Шор, което е наказан задочно за машинация. Шор избяга в Израел, от където молдовското държавно управление към този момент изиска да бъде екстрадиран.



По думите на Санду ръководещите са първи по резултат и печелят две-трети от общините на първия тур. Партията на действието и солидарността е преди всичко в 19 от 32 общини и печели 240 кметски места. Общо 898 кмета и 11 хиляди общински съветници избират молдовците. Вторият тур на локалните избори ще се организира на 19 ноември.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР