Кандидатът на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве –

...
Кандидатът на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве –
Коментари Харесай

Бивш любимец на диктатора Мугабе спечели изборите в Зимбабве

Кандидатът на ръководещата партия Африкански народен съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) Емерсън Мнангагва, завоюва президентските избори в страната.

Мнангагва, който бе доскорошен президент на Зимбабве след отстраняването на Робърт Мугабе, получи 50,8 % от гласовете. Противникът му, водачът на опозицията Нелсън Чамиса получи 44,3%, заяви централната изборна комисия.

Резултатите бяха оповестени в миг, в който ситуацията в столицата Хараре е напрегната. Армията патрулира по улиците след митинги, в които имаше и жертви.

Говорител на опозицията дефинира резултатите като „фалшиви“ и сподели, че те не са били тествани от нея.

След обявяване на успеха му, Мнангагва приветства новото начало за Зимбабве, съобщи Българска телеграфна агенция. „Благодаря Зимбабве. Това е ново начало. Нека се обединим в мир и обич и дружно да построим един нов Зимбабве за всички“, сподели Мнангагва.

Мнангагва беше дясната ръка на Робърт Мугабе. В продължение на над 30 години той бе лоялен чиновник на президента. Дойде на власт през ноември след интервенция на армията, при което се стигна до отдръпването на Мугабе от власт.

Мнангагва е именуван Крокодила поради безжалостния му темперамент. По време на предизборната акция той обикаляше страната и се представяше като човек на смяната, като се отхвърли от наставник Мугабе.

Основният му конкурент на изборите – Нелсън Чамиса, го упреква, че е представител на предишното, подготвен на всичко, с цел да резервира властта.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР