Кандидатът на радикалната левица, учителят Педро Кастильо, официално е новият

...
Кандидатът на радикалната левица, учителят Педро Кастильо, официално е новият
Коментари Харесай

Учител е новият президент на Перу

Кандидатът на радикалната левица, учителят Педро Кастильо, публично е новият президент на Перу, откакто победи популистката Кейко Фуджимори с дребна преднина на изборите, извършени преди повече от месец, на 6 юни, съобщи ДПА.

Кастильо е получил 50.12% от вота на втория тур по отношение на 49.78% за съперничката му съгласно ONPE – локалната работа на Перу, ангажирана с организирането на изборния развой. Обявяването на новия държавен глава се случва след седмици на тъжби и недоволства, най-много от лагера на Фуджимори. За Кастильо са подадени към 44 хиляди бюлетини повече.

46-годишната Фуджимори в началото водеше във вота, само че резултатът се обърна след преброяването на гласовете от селските региони, където Кастильо има мощна поддръжка. В понеделник тя заяви, че ще одобри резултатите, „ тъй като това предписват законът и конституцията, които тя се е заклела да пази “. Кандидатката е щерка на някогашния перуански президент Алберто Фуджимори. В момента той излежава 25-годишна присъда за закононарушения, в това число корупция и нарушение на човешките права. Плановете на щерка му бяха да му обезпечи опрощение.

18 млн. души гласоподаваха на изборите. Право на глас имат почти 25 млн. от популацията на Перу.

51-годишният Кастильо желае да построи социалистическа страна със засилен надзор върху медиите, както и да отстрани конституционния съд.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР