Кандидатът на опозицията за президент на Уганда, бившият певец и

...
Кандидатът на опозицията за президент на Уганда, бившият певец и
Коментари Харесай

Кандидатът на опозицията за президент на Уганда: Вотът бе белязан от измами и насилие

Кандидатът на опозицията за президент на Уганда, някогашният артист и народен представител Боби Уайн, твърди, че изборите, създадени през вчерашния ден в страната, са били белязани от измами и принуждение, съобщи Агенция Франс Прес.

Този коментар той направи в Туитър, само че без да навлиза допълнително детайлности. Съобщението му се появи макар цензурата, наложена върху обществените мрежи от управляващите в Уганда, които споделиха, че изборите са протекли умерено.

"Въпреки ширещите се измами и насилието, следено в страната, обстановката наподобява все по този начин добра. Благодаря на гласоподавателите на Уганда, че дойдохте и демонстрирахте рекордна изборна интензивност ", се споделяше в известието в Туитър на някогашния реализатор, чийто креативен псевдоним е Боби Уейн, а същинското му име е Робърт Киагулани Сентаму.

Вчера в Уганда се състояха президентски и парламентарни избори. Вотът протече в миг, в който в огромна част на страната нямаше достъп до интернет. Той бе пресечен в навечерието на гласуването.

За президентския пост се бореха досегашният държавен глава Йовери Мусевени, който е от 35 години на власт и Уайн, трансформирал се в главен опозиционен претендент.



Йовери Мусевени

Кампанията бе белязана от арести и безредици с десетки жертви. В средата на ноември минимум 54 души бяха убити от полицията в конфликти, провокирани от следващото арестуване на Уайн. От 2018 година насам той бе арестуван на няколко пъти.

Окончателните резултати от изборите ще станат известни до събота. Първоначалните резултати при преброени 13,6 % от бюлетините демонстрират, че Мусевени води с 65 %, а Уайн има едвам 27,4 %, добавя Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР