Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води в кметската надпревара в

...
Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води в кметската надпревара в
Коментари Харесай

Опозицията взе властта в Истанбул

Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води в кметската конкуренция в Истанбул с 53,95% от гласовете. Това демонстрират предварителни данни, представени от в. " Дейли сабах " и БГНЕС.

Втори с 45,15% поддръжка остава Бинали Йълдъръм от ръководещата Партия на справедливостта и развиването. Малко след оповестяването на първите резултати Йълдъръм призна изборната си загуба и съобщи, че Имамоглу води в конкуренцията и поздрави съперника си за очевидната победа. „ Ще оказвам помощ с каквото мога за богатството на Истанбул “, съобщи Йълдъръм.

Избирателната интензивност по време на повторните избори за кметското място в турския мегаполис е била 84,39%. Според изявленията в турски медии над 90% от бюлетините към този момент са преброени. Избирателните секции в Истанбул затвориха в 17 часа локално време (съвпада с българското. Жителите на най-голямата турска метрополия са дали своят вот в 39 региона на града, в които са били ситуирани повече от 31 хиляди изборни кутии.

Според данните на Висшата изборна комисия Имамоглу печели в 27 от общо 39-те региона на Истанбул. Опонентът му взема едвам 12 региона на икономическата и финансова столица на Турция. Припомняме, че локалните избори в Турция на 31 март демонстрираха, че Партията на справедливостта и развиването на Реджеп Ердоган остава най-популярната, само че тя претърпя шоково проваляне в Истанбул и загуби и столицата Анкара.

За първи път от 25 години насам нито Истанбул, нито Анкара са под контрола на Партията на справедливостта и развиването или на нейните прародители. Успехът на основния опозиционен претендент Екрем Имамоглу обаче беше къс в Истанбул, откакто изборната комисия на Турция почете претенциите на Партията на справедливостта, че има машинация и насрочи наново гласоподаване на 23 юни.

Комисията не анулира изборите за градски съвет, които се организираха редом с кметските и където болшинството от местата отидоха при партията на Ердоган. Печелившият претендент на неделните избори ще би трябвало да ръководи икономическа мощ, по-голяма от тази на доста страни. С 16 милиона души, което съставлява съвсем 20% от общото население на Турция, Истанбул съставлява повече от 30% от турската стопанска система.

Според данни за 2017 година брутният вътрешен артикул на Истанбул е по-голям от стопанските системи на Финландия, Египет, Португалия, Гърция или Катар. Доходът на глава от популацията до 2017 година е 65 000 турски лири, за разлика от прихода на глава от популацията от 38 600 лири в останалата част от Турция. Actualno.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР