Кандидатът на “Има такъв народ за управител на “Българската народна

...
Кандидатът на “Има такъв народ за управител на “Българската народна
Коментари Харесай

Мъдър политически урок. ГЕРБ провали избора на Любомир Каримански за управител на БНБ

Кандидатът на “Има подобен народ ” за шеф на “Българската национална банка (БНБ) Любомир Каримански не получи задоволителна поддръжка от сътрудниците си в Народното събрание, с цел да бъде назначен на поста.

Той се нуждаеше от гласовете на повече от половината записали се депутати в пленарната зала, само че получи 59 гласа поддръжка от 235 дали своят вот народни представители. “Против ” бяха 36, а “въздържал се ” - 140 депутати.

Каримански беше подсилен единствено от групите на “Има подобен народ ” и Движение за права и свободи. От ГЕРБ в началото заявиха, че ще гласоподават за него, само че след това се въздържаха. Ако той беше получил техните гласове, щеше да бъде назначен на поста.

Процедурата по желание на нов гуверньор на Българска народна банка провокира напрежение в ръководещата коалиция на “Продължаваме смяната ” (ПП), Българска социалистическа партия, “Има подобен народ ” (ИТН) и “Демократична България ” (ДБ).

Има Такъв Народ номинира своя народен представител и ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание Каримански без да разиска кандидатурата му с съдружните си сътрудници. След това Политическа партия издигнаха за поста ръководителя на парламентарната си група Андрей Гюров .
 Андрей Гюров
Това предизвика взаимни рецензии и обвинявания сред двете обединения, които в последна сметка доведоха до решението на Гюров поради неналичието на “широко парламентарно болшинство, което да поддържа този избор ”.

Най-активни по време на дебата преди гласуването в петък бяха от групата на ГЕРБ-СДС, които твърдяха, че ще поддържат Каримански, с цел да не се концентрира целият паричен поток в ръцете на финансовия министър Асен Василев от Политическа партия.

От Движение за права и свободи също заявиха, че ще поддържат претендента на Има Такъв Народ, заявявайки, че няма нищо неприятно тези две опозиционни празненство да изберат шефа на Българска народна банка, както са го създали с сегашния титуляр на поста Димитър Радев.

В последна сметка обаче от ГЕРБ-СДС също се въздържаха, сходно на Политическа партия и Демократична България. Групата на Българска социалистическа партия гласоподава “против ” и Каримански беше подсилен единствено от Има Такъв Народ и Движение за права и свободи, чиито групи имат общо тъкмо 59 депутата. “Възраждане ” не гласоподаваха за него, тъй като са срещу влизането на България в еврозоната.

Самият Каримански съобщи след гласуването, че е получил “голям и умен политически урок ” и посочи, че върху него е почнала да се излива “кафява течност ” едвам, откакто от Политическа партия издигнаха за негов съперник Гюров. По време на процедурата от Има Такъв Народ оповестиха, че Каримански даже е бил застрашен.

“Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на смяната - да ми е за обeца на ухото “, разяснява още той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР