Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел и председателят на

...
Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел и председателят на
Коментари Харесай

БСП свиква Националния съвет за това дали да подкрепи кабинета "Габриел"

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел и ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с управлението на Българска социалистическа партия преди връчването на първия мандат. В срещата вземат участие и заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и ръководител на Съюз на демократичните сили Румен Христов. От Българска социалистическа партия обявиха, че през днешния ден от ГЕРБ-СДС не могат да получат финален отговор дали партията ще поддържа или взе участие в национално държавно управление, само че ще се опитат още на следващия ден да свикат Националния съвет на столетницата.

В началото на диалозите Мария Габриел показа визията си за експертно държавно управление, което да работи с ясно обрисувани цели, стратегия и периоди за мандат и попита Българска социалистическа партия дали биха подкрепили такова държавно управление.

" Нека стартира оттова, където бяхме стигнали. По време на срещата търсих отговор на два въпроса - има ли потребност България от работещо държавно управление и имаме ли обща рамка цели. Отговорът беше - да. Тази рамка е обща, тя търпи промени. Днес доближаваме до идващ стадий - какъв може да е вероятният формат на държавното управление. Моето предложение е експертно държавно управление с ясно обрисувани цели, ограничения, периоди, с явен период на мандат, който да покаже и на българите, че това работещо държавно управление пази техните ползи ", обърна се към Българска социалистическа партия Мария Габриел, която разясни, че остават отворени за разговор.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отговори, че социалистическата партия е изрично " за " нуждата от работещо държавно управление като посочи, че неотложна задача пред него е приемането на бюджета за тази година.

„ Няма да ви е елементарно! Първо да се обърна към господин Борисов - сбъркахте метода още през цялото време. Не биваше да се предлага чисто партиен министър председател. Трябваше да търсим формат за национално, а не партийно държавно управление ”, обърна се към водача на ГЕРБ Корнелия Нинова.

„ За нас има няколко основни въпроса. Смятаме, че би трябвало да има работещо държавно управление и парламент ”, акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

От Българска социалистическа партия се афишират изрично за присъединение на страната към Шенген и активирането на средствата по Плана за възобновяване и развиване. Подкрепят и провеждането на правосъдно промяна. " Съдебната промяна - но смислена - със задълбочена смяна в законите, в случай че би трябвало - смяна в Конституцията. Сменяме Гешев, с цел да сложим Пешев не е правосъдна промяна ", уточни тя.

" Ние не споделяме визията недостига да е под 3% за в този момент и незабавно да се влезе в еврозоната. За нас това е доста внезапно орязване на разноски, а и при тези равнища на инфлация и недостиг е ясно, че 2025 няма да приемем еврото, изключително за сметка на най-бедната страна в Европейски Съюз. Да помислим дефицитът да е сред 4% и 4,5% - можем ли да балансираме бюджета в интерес на хората? ", безапелационна бе Нинова.

Корнелия Нинова разгласи, че на следващия ден ще бъде призован Национален съвет на социалистическата партия, който да провежда вътрешно допитване за това дали Българска социалистическа партия да поддържа кабинета " Габриел ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР