Кандидат за министър-председател трябва да бъде лидерът на спечелилата изборите

...
Кандидат за министър-председател трябва да бъде лидерът на спечелилата изборите
Коментари Харесай

Даниел Митов: Премиер трябва да стане лидерът на партията, която спечели изборите |

Кандидат за министър-председател би трябвало да бъде водачът на спечелилата изборите партия. Още повече това важи, в случай че става въпрос за настоящия министър председател. Всякакви други решения – експертни държавни управления, програмни, носят опасности и нямат задоволителен капацитет за взимането на основни политически решения, съобщи в изявление за OFFNews.bg някогашният външен министър Даниел Митов.

Той е на мнение, че за съветските хибридни интервенции в България са значими тези младежи, които биха могли да се възпламенят по хрумвания за някакво славянско и православно приятелство, пещерен шовинизъм и антизападни мантри, а по време на предизборната акция у нас кремълската дезинформация е обвързвана най-вече с съветската ваксина.

Защо избрахте да се кандидатирате за народен представител в листата на ГЕРБ, откакто бяхте в ДБГ, а преди този момент и в ДСБ?

Откакто се помня, се интересувам и занимавам с политика. През 90-те години естественият избор за човек с дясно мислене беше Съюз на демократичните сили, по тази причина станах част от тази партия. Антикомунизмът, разбиран като инстинктивно опълчване на всевъзможни тоталитарни инстинкти, жаждата за независимост на словото и съвестта, за почтени и транспарантни избори, върховенството на правото, транспарантни и виновни институции – всичко това беше и си остава част от „ синята концепция “. България извървя голям път от този момент, само че към момента има доста работа да се свърши по превръщането на страната в съвременна народна власт със модерна и динамична стопанска система.

Впоследствие, когато дясното пространство стартира да се цепи, станах част от фантазията за основаването на консервативна десница, която в случай че не да господства вдясно, то най-малко да бъде непрекъснат и незаобиколим фактор. За страдание, роенето вдясно продължи и през 2011–2012 година, давайки си сметка какъв брой безсмислено е всичко това, се отдръпнах изцяло и поех офиса на НДИ в Брюксел. В политиката ме върнаха двама души – президентът Плевнелиев и министър председателят Борисов, които ме поканиха да вземам участие в експертно качество, в две поредни държавни управления през 2014 и 2014–2017 година Оттогава до в този момент съм поддържал положителни връзки както с ГЕРБ, по този начин и с останалите партии от десния набор.

Причините през днешния ден да съм част от листите на коалиция ГЕРБ-СДС са няколко. Първо, персоналната покана от страна на премиера Борисов - след диалог, който ме кара да мисля, че ще мога да оказа помощ на страната си да отговори на настоящи и идни външнополитически провокации. Второ, нежеланието ми да видя на власт коалиция от прокремълски партии, буйно въздишащи по практиките на всякакви азиатски тирании. И трето, ГЕРБ се явява в коалиция със Съюз на демократичните сили – виждам в това постепенния завършек на процесите на роене вдясно и слагането на едно ново начало.

Подкрепяте ли настояванията на летния митинг през 2020 година?

Колкото и основателни да са били подбудите на част от участниците в митинга, в целокупност той сплоти леви и ляво-либерални политически сили, непринудено трансформирали се в инструмент на президента Радев. Няма по какъв начин да поддържа нещо, в което взе участие Българска социалистическа партия и в което законно звучат ултралеви лозунги против капитализма и демокрацията или апели против европейската ни принадлежност. Но не можем да не отбележим, че в региона на правораздаването България има да свърши още работа. Темата е придобила съществени измерения, както в страната, по този начин и измежду нашите сътрудници и съдружници. Дори си мисля, че е хубаво да се разиска формат, който да включва необятен, изчерпателен и нескончаем надпартиен народен спор по въпросната промяна. Прозрачен и без страсти.

С кого може да ръководи ГЕРБ след изборите?

В България този въпрос постоянно се слага погрешно. Което води до неизбежни заклинания от всички партии - по какъв начин в никакъв случай, при никакви условия и никога няма да се коалират надали не с никого. После изборите минават и се оказва, че всичко е било, съгласно едно остаряло трагикомично самопризнание - избирателен трик. Нека минат изборите и да забележим кой ще ги завоюва и с какъв брой. Моето персонално очакване е това да е обединението ГЕРБ-СДС и да бъде с доста. Едва тогава спечелилата партия би трябвало да предложи формула, в която да се опита да отрази главните хрумвания на евентуалните си съдружни сътрудници и към тях, към концепциите, а не към заклинания да се построи държавно управление. Всички споделят, че ще е доста мъчно, аз пък мисля, че няма да е чак толкоз огромен проблем.

Кои са неприемливите сътрудници за ГЕРБ след вота?

Лично за мен това е Българска социалистическа партия.

Вие ли сте претендентът на ГЕРБ за министър председател след вота на 4 април?

Кандидат за министър-председател би трябвало да бъде водачът на спечелилата изборите партия. Още повече това важи, в случай че става въпрос за настоящия министър председател. Всякакви други решения – експертни държавни управления, програмни и прочие, носят опасности и нямат задоволителен капацитет за взимането на основни политически решения.

Кои са главните външнополитически закани за България сега?

Много са и са от най-различно естество. Като начало, към момента сме в циклона на световна пандемия, която макар интензивните равнища на имунизация, няма явен небосвод по кое време ще завърши. Възстановяването на стопанската система ще отнеме време, само че българските институции би трябвало да основат оптимално положителни стартови условия за интензивен напредък при първите признаци за нормализация. Присъединяването към Еврозоната от ден на ден ще придобива дипломатически и външнополитически измерения. Енергийната ни диверсификация би трябвало да продължи с оптимално ускорени темпове, изключително що се отнася до завършването на интерконекторната връзка с Гърция.

България би трябвало да играе дейна роля в евро-атлантическата интеграция на Западните Балкани. Европа в никакъв случай няма да бъде приключена, единна и свободна, без да е интегрирала страните от Западните Балкани. От това зависят както българската национална сигурност, по този начин и вероятностите пред икономическото ни развиване.

Също по този начин би трябвало ясно да се разбере, че светът все по-отчетливо се разделя. Това разделяне е и ще бъде по-различно от спомените ни по време на Студената война. Технологиите трансформираха, както всекидневието на хората, по този начин и естеството на световните спорове. В днешно време да заплашваш останалите страни с ръждясалият си нуклеарен боеприпас е също толкоз примитивно, колкото и да размахваш с зверски крясъци неокастрена сопа. Но опълчването сред демокрациите от една страна и персоналистките автокрации от друга, ще се задълбочава. България недвусмислено би трябвало да заема страната на свободния свят в този конфликт.

Често, когато водим сходен спор в най-различни формати, съм чувал сътрудници да приканват към натурализъм и прагматизъм в интернационалните връзки. За мен същинският натурализъм в световните взаимоотношения е разбирането, че външната политика на една страна отразява природата на нейното ръководство. Държавите не разменят единствено артикули, хора и капитали, само че и методът по който действат техните институции. Затова демокрациите неизбежно ще би трябвало в един миг да преформатират взаимоотношенията си с властническите режими. Най-малкото, с цел да се предпазят от дезинформационните, софтуерни и цялостен различен букет хибридни закани, идващи от автокрациите.

Опитва ли се Русия да организира хибридни офанзиви у нас по време на тази предизборна акция?

Самият факт, че се нароиха толкоз доста про-кремълски партии у нас е индикативен. Папагалничат всичко, което върви по пропагандните канали на ръководещите в Русия. Някои може би даже го и имат вяра. Кремъл таргетира две групи население в България – тези с носталгични усеща към времената на така наречен комунизъм, които биват употребявани, само че в последна сметка се оказват ненужни. За съветските хибридни интервенции в България са значими тези младежи, които биха могли да се възпламенят по хрумвания за някакво славянско и православно приятелство, пещерен шовинизъм и антизападни мантри. Затова не трябва да оставяме политическото поле на патриотизма в ръцете на хора с хибридни свързаности. Да не приказваме, че огромна част от иконите на българското Възраждане и битка за избавление са се отнасяли меко казано сериозно към имперска Русия още тогава.

Иначе в самата акция кремълската дезинформация е обвързвана най-вече с съветската ваксина. В момента обаче самата Русия минава през доста тежък обществен и стопански интервал, резултат от политиката на вътрешнополитически репресии и опълчване със Запада в последните години. Руският народ не заслужава това непрекъснато закъснение в развиването си - поради нечии упоритости за великолепие.

Какво би трябвало да се промени в политиката на България към Северна Македония?

Това е страна, която обичаме, за чието държавно подсилване, атлантическа и европейска вероятност сме създали безчет жестове. За страдание, Република Северна Македония се държи по този начин, все едно нас ще ни одобряват в Европейския съюз, а не тях. Наместо да водят разговор, го блокираха изцяло и очевидно тактиката им е да разчитат на някакъв външен напън върху България. Това е неточност, която не регистрира нито политическите действителности, нито геополитическата тежест на България, нито разпоредбите на Европейски Съюз, нито степента на консолидация в българското общество.

Със сигурност обаче ние също ще би трябвало да създадем обзор на позициите си и в случай че е належащо, да почистим някои неразбираеми или недокрай разбираеми за нашите съдружници елементи. Република Северна Македония би трябвало да стартира договаряния за присъединение, в същия миг България не желае нищо непостижимо или извънредно. Диалогът би трябвало да се почисти от прочувствените си съставни елементи и да стане извънредно разумен. Иначе, както сподели и министър председателят Борисов, бъдещите генерации няма да ни простят пропуснатите благоприятни условия.

Парламентарни избори 2021
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР