Кандидат, избран за общински съветник в Земен, е задържан в

...
Кандидат, избран за общински съветник в Земен, е задържан в
Коментари Харесай

Арестуваха избран за общински съветник в Земен, подозират го за схема с адресните регистрации

Кандидат, определен за общински консултант в Земен, е арестуван в Перник в петък сутринта, заяви Нова телевизия. Масирана спецоперация се организира в пернишка област по отношение на аномалиите с адресните регистрации преди локалните избори.

Задържаният е Димитър Димитров от " Възраждане " и е определен за общински консултант на вота на 29 октомври. Той отхвърля да взе участие в схеми за гарантиране на гласове против възнаграждение. Димитров е декларирал пред медията, че " няма регистрации, правени за гласоподаване ".

" Не ме тормози този арест, никога. Не съм давал никакви пари. Даже се удивлявам, че толкоз доста хора се оповестяват като регистрирани ", разяснява той, минути откакто е задържан.

По думите на шефа на " Икономическа полиция " в Перник Кирил Иванов към сегашния миг има формирано досъдебно произвеждане за закононарушение против политическите права на жителите. Изяснява се съпричастността на Димитър Димитров към правене на документи за регистрация на лица на територията на община Земен. Над 30 души са били регистрирани на един адрес. " Назначени са експертизи, които да покажат къде са направени документите, от кого са показани и по какъв метод. Към момента тече следствие за пазаруване на гласове ", изясни Иванов.

На 17 октомври от Министерството на районното развиване и благоустройството оповестиха, че Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) е открила необикновен растеж на регистрациите и заявките за гласоподаване по сегашен адрес, в това число и в Земен. Според нова телевизия в Земен са открити новорегистрирани хора, които не живеят на посочените от тях адреси, и те са били дерегистрирани, като се подозира, че въпросните регистрации са били евентуални гласове за локалния избор.

Медията е разговаряла със служителката, направила регистрациите. " Някои хора ги видях персонално, само че не всички. По закон са длъжни да участват.. Документите за мен са изрядни ", разяснява тя.

От Нова телевизия са потърсили кмета на Земен в дома му, защото бил в болничен. Запитан за адресните регистрации, той декларирал че не е в течение и заречен изявление на идващия ден, само че не спазил обещанието си

Освен в Земен, нови регистрации имало и в близките села, измежду които и Жабляно. 45 души даже в били регистрирани на адрес в Жаблянския манастир. В светата медията разкрила единствено отец Йосиф. " Няма такива регистрации. Никога не е имало регистрирани 45 души. Не знам от кое място излезе тази информация и кой си разреши да намесва манастира в такива предизборни спекулации ", разяснява свещеникът. В Жабляно е регистриран и Карми Саид Кодас, притежател на дюнерджийница в Перник. " Мой другар ме е записал. Той е претендент за общински консултант. Казва се Димитър Димитров ", споделя Кодас.

В диалог без камера Димитър Димитров признава пред Нова телевизия, че напролет е направил регистрации в парцела си в Жабляно. " Действително, в моята къща има регистрирани хора. Има най-различни ангажименти - кой ще поддържа двора, кой ще довърши къщата. Нямам спомен какъв брой са записаните в моята къща ", прецизира той.

Регистрациите били направени от кметския наместник на селото Гергана Райчева, която отказала да приказва с медията.

Дни след прекратяването на избраните като противозаконни регистрации, част от хората апелират. Сред тях е Калин - общ служащ на пазара в Перник. Казва, че даже не знае къде се намира градът, в който е регистриран. " Много пъти съм си губил персоналната карта. Никой не ми е предложил пари ", изяснява по-рано мъжът. Впоследствие обаче той декларира: " Жалба от мое име няма. Аз не мога да пиша и да чета. "

Жалбите са импортирани от акредитиран юрист - някогашният прокурор и член на Висшия правосъден съвет (ВСС) Нестор Несторов. " Срещнах се с всички хора. Аз нямам отношение. Наеха ме едни хора, които бяха в Перник, звъннаха ми и аз отидох ", изяснява той.

Според източници на Нова телевизия над 50 заявки за гласоподаване са били подадени от един и същи IP адрес.

Вътрешният министър Калин Стоянов е удостоверил изнесената в следствието на медията информация. Той разяснява, че е допустимо част от дерегистрираните да са съумели да упражнят правото си на глас. " По случая има формирано досъдебно произвеждане. Имах опцията да изгледам репортажа. По производството се работи и сега. Предполагам, че ще излязат голям брой документни закононарушения. Потвърждавам част от обстоятелствата, другите се ревизират ", декларира Стоянов в изявлението си за Нова телевизия в неделя.

Като поредна принуда против " Възраждане " дефинират задържането на Димитър Димитров от партията в позиция, представена от медията. " Кандидатът ни в Земен се изправя на балотаж против някогашния шеф на жандармерията от ГЕРБ. Понеже " Възраждане " ще завоюва балотажа в Земен, ГЕРБ задействат добре познатите им мутренски практики. Бившият началник на жандармерията употребява жандармерията за политически напън ", се споделя още в позицията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР