Кандидат-депутат от София на Патриотичен фронт - НФСБ, БДС Радикали

...
Кандидат-депутат от София на Патриотичен фронт - НФСБ, БДС Радикали
Коментари Харесай

Нова телевизия разкри схема за търговия с COVID-сертификати в София

Кандидат-депутат от София на " Патриотичен фронт - НФСБ, БДС " Радикали " и БНДС " Целокупна България " и е прокурист на Валери Симеонов за регистрацията на листите на обединението в София-област е забъркан в скица за търговия със зелени документи за получена ваксина, без тя да е поставяна. Той се споделя Величко Георгиев и е 12-ти в листата на обединението от столичния 23-ти МИР от лятото предлага против 300 лева документ, че платилият е получил ваксина, без такава да е поставяна и даже да е участвал в кабинет за слагане на ваксини. Това разкри в репортаж Виктория Бояджиева от Нова телевизия.

По думите й Георгиев е оказал помощ за издаването на най-малко 145 документа на стойност 43500 лева, които си е поделил със старшата сестра на 12 диагностично-консултативен център, който се намира в столичния квартал " Люлин ". Тя пък е издавала документите в самия център или до момента в който е на работа в пунктовете за слагане на ваксини в столичните молове. Столичната поликлиника е един от пунктовете с COVID-зони, горделивост на Столична община, в който даже през лятото беше поканен служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров. Очакваме коментар по проблема от Столична община, които са притежател на лечебното заведение.

България е неповторима в Европейски Съюз с всеобщото търсене на " подправени " документи и недоверието във имунизациите. Видно и търсенето, и предлагането са обилни, откакто хора избират да изкарат ковид и да не си слагат ваксина, а да платят за документ, който биха получили гратис, в случай че се имунизират.
Какво се случва
Георгиев изяснява пред журналистката, че дневно един доктор, забъркан в схемата издава сред 15 и 30 зелени документа, че човек без сложена ваксина е имунизиран. Освен това той загатва като издател на подправени документи името на персонална лекарка от софийското село Мърчаево - доктор Михова. По думите му излиза наяве, че забърканите в схемата лекари и сестри са доста деликатни, стараят се имената им да не се разкриват, само че дневно издават голям брой документи, като изхвърлят имунизацията, която сякаш са сложили. Така се оказва, че трима души са получили подправен документ на телефона си против възнаграждение, без въобще да са се появявали за слагане на ваксина. Едното момиче в репортажа даже живее в Украйна и не е напускало страната, само че се води имунизирано в София.

" Бавната " поръчка, която може да отнеме седмици коства 300 лева, а бързата - за два дни - 450 лева

Директорът на Националната полиция основен комисар Станимир Станев заяви пред " Нова телевизия ", че по проблема е формирано разследване, а от основния прокурор е поискано да бъде свален имунитетът на кандидат-депутата Величко Георгиев. Отделно от това е повдигнато обвиняване на персоналната лекарка и тя е на независимост против парична гаранция от 2000 лева Станев загатна още, че полицията работи по 10 сходни случая, в които медицински лица издават документи за сложена ваксина на лица, които не са имунизирани и сигналите им са от Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Сливен и Хасково. Отделно от това сега тече следствие в Кюстендил за издадени зелени документи на македонски жители, които не са напускали Северна Македония. Националната полиция работи дружно с партньорските служби и Европол по сигнали за издадени подправени документи за сложена ваксина в България и на жители на Гърция и Германия.

Междувременно БНР съобщи, че гръцкото издание " Катимерини " е съобщило, че град Сандански е центърът на незаконните групировки за издаване на подправени зелени документи, а в схемата вземат участие гранични чиновници от Кулата и Промахон. Според следствие на гръцката социална телевизия от предходната седмица гърците заплащат по 300 евро за документ от България, без да им е сложена ваксина. Това пък твърди гръцкото издание " Катимерини " като се базира на данни на гръцката полиция, предава БНР.

Така стотици жители в България и други страни могат умерено да заразяват близките и да показват документ, без да имат сложена ваксина.
Ще бъдат ли наказани участниците в схемата
Краткият отговор е не. " Проблемът е, че зеленият документ, публикуван след непоставена ваксина няма създател. За да има документ по смисъла на наказателното право би трябвало да има обозначен създател, съответно физическо лице, а в тази ситуация няма по какъв начин да се разпознава създателят с автограф, име, някакъв идентификационен номер. Иначе така наречен " подправен " документ за наказателното право е " неистинен " когато е публикуван от друго лице, а не от това, което е посочено като създател ", разяснява Андрей Янкулов, специалист към Антикорупционния фонд. Той добавя, че другият вид порочни документи са с " погрешно наличие " - същински са, създателят е този, който е посочен, само че удостоверяват условия, които не дават отговор на действителността.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Политика 3 Градове 1 Строителство и парцели 2 Места 3 Градове 1 Градове 2 Места 3 Коронавирус
" По принцип като вид документ този документ, публикуван на неимунизирани, би попаднал в този текст, само че тъй като няма създател, той не може да е документ по смисъла на наказателното право ", споделя Янкулов. Според него течащото разследване е, тъй като би трябвало да има някаква реакция, тъй като тематиката е в новините.

" Вървят си следствия, може да има тук-таме и по някой предаден на съд или наказан по някакъв текст. По времето, по което тези каузи стартират да стигат до Върховния касационен съд, ще се разбере, че от тях нищо не става, само че до тогава или ще сме не запомнили за пандемията, или пандемията ще е изличила част от гордата ни антиваксърска нация. Необходим е нов състав, в случай че желаеме протичащото се да се санкционира ", счита Янкулов.

Лекарите и сестрите не могат да бъдат глобени и по етичните кодекси на техните съсловни организации, които плануват и лишаване на правата. Например това може да се случи при неплащане на членски импорт, само че не и за това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР