кандал и искания за оставки в парламента. Поводът - изказване

...
кандал и искания за оставки в парламента. Поводът - изказване
Коментари Харесай

Емил Димитров: В Бургас ще се случи Перник 2

кандал и претенции за оставки в Народното събрание. Поводът - изявление на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, който упрекна свои сътрудници и общински администрации в неглижиране на казуса с водните ресурси в България.

"В Бургас ще се случи Перник 2. Бургас може да остане без вода, след 6 месеца следва водна рецесия ". Това предизвести в Народното събрание министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той изиска думата в пленарна зала и посочи, че изказването му е поради форсмажорни условия, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Идвам с положителни планове, не считам да се конфронтирам било с някой от вас, било в политически проект, това е мое персонално изявление и не наемам никой от политическа мощ ", съобщи той.

Димитров изясни, че става въпрос за язовир "Камчия ".

"От януари Министерство на околната среда и водите написа 10 пъти доклади, графици, 10 пъти пращаме информация и до Министерския съвет, създали сме два консултативни съвета по водите. Всички са взели единомислещо решение, че при положение, че трета година има суша, потреблението е в общоприетите размери и размери, Бургас ще остане без вода за питейно битово доставяне ", сподели министърът.

Нищо не последва от това, уточни той. От септември Димитров предизвестява всички общини в региона за казуса.

"МЗХГ и Министерство на регионалното развитие водят война между тях, земеделците не си дават язовира, с цел да може те да разгласят социална поръчка. Министерство на регионалното развитие не могат да стартират, тъй като земеделците не им дават документите. Имаме гласувано решение на Министерския съвет, подписано от премиера, някакъв си шеф на кабинет и зам.-министър не дават документите, с цел да се стартира строителството, цензурират премиера ", сподели Димитров.

Догодина ще има водна рецесия и в земеделието, сподели министърът на околната среда и водите

Емил Димитров от трибуната на Народното събрание и изиска подпомагане от депутатите за решение на казуса.

"Ще имате трети път избори - веднъж постоянни, веднъж президентски и веднъж водни протести, тъй като обезпечеността е 40-45 % към днешна дата ", предизвести той. "Аз телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали. Тази година дадохме вода на всички, следващата година имаме 45 %, в случай че ги създадем на 70-75, ще създадем цялостен един бранш ", сподели министър Димитров.

"Дошъл съм да ви помоля за следното - излъчете двама души от партия и елате в Министерство на околната среда и водите. Обещавам, ще ви покажа всичко, ще ви срещна с цялата картина, ще ви покажа черните карти, фотоси, всичко. Елате да обмислим дали си заслужава да помогнем на земеделците и идната година да оцелеят ", прикани екоминистърът депутатите.

Емил Димитров даде образец с Пловдивска област, където преди 10 години са изрязани всички помпени станции и тръбопроводи. "Напоителни системи " са унищожени, това, което не е изрязано, не работи и загубите са колосални, добави той.

"Ние сме в изключителна рецесия, заради незаконно безучастие по поправяне на земеделските язовири и незаконни действия по унищожаването на националната напоителна система ", разяснява Емил Димитров.

Той уточни, че страната ни има неповторима водна система - къде по-запазена, къде не. "Тази система, без значение от безумията върху нея с лек ремонт, една помпена станция, може да избави земеделците, само че би трябвало да проработи незабавно ", сподели министърът. И теоретично вместо да пилеем водата в реката, да я съберем и следващата година земеделците да получат вода, почти в размер, еднакъв на тазгодишния, добави той.

Министърът на околната среда и водите направи персонално изявление пред Народното събрание и уточни, че не ангажира никоя политическа мощ. Ще приказваме за водите с същинските им имена, уточни той. Димитров означи, че събитията са от форсмажорен темперамент и идва с положителни планове.

След изявлението на министъра последваха отзиви от опозицията

Корнелия Нинова от името на „ Българска социалистическа партия за България” сподели, че от трибуната се е чула „ най-вярната, безкомпромисна оценка на ръководството на Бойко Борисов”. „ Но този път не от нас, от опозицията, която я даваме непрестанно в продължение на 4 години, чухте я от министър на Борисов – от вътрешната страна, от кабинета, от човек, който е претърпял всички тези проблеми, които описа”, сподели водачът на Българска социалистическа партия, представена от БГНЕС.

Тя сподели, че стои големият въпрос за заканите, които министърът обрисувал.

„ Заплаха от суша, опасност от наводнения, опасност от водна рецесия в земеделието, опасност от водни протести, опасност за това да се наложи да заменяме производството вместо от вода от въглища. Разбирате ли какво значи това изключително на днешния ден. Той споделя ще имате или чист въздух, или вода, и ще би трябвало да избирате – или въздух, или вода”, сподели тя и напомни, че през днешния ден е следващият ден, в който има в пъти увеличение на замърсяването на въздуха в огромните градове и изключително в столицата и то по време на COVID-криза.

Обръщайки се към министъра, Нинова сподели, че очаквала след „ тази убийствена картина на ръководството на Борисов” да подаде оставка. „ Защото по-късно, което ние чухме, считаме, че изходът е оставка на цялото правителство”, съобщи тя.

От Движение за права и свободи споделиха, че следва да се предложения министър-председателят в Народното събрание.

„ И той от своя страна или да опровергае казаното от министъра и да предложи неговото освобождение, или да пристигна тук да удостовери казаното и да подаде оставка на целия Министерски съвет, с цел да се постави завършек на 10-годишното политическо безвремие, в което ГЕРБ обитава във властта както беше и оценката на министър Емил Димитров”, сподели Мустафа Карадайъ.

От думите на екоминистъра Движение за права и свободи разбрали, че другите министерства не си споделят, не си кореспондират.

Ето какво дадоха отговор на Емил Димитров част от другите министри:

"Винаги сме имали директна връзка с министър Емил Димитров, от време на време тя е малко затруднена ", сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева от парламентарната естрада в отговор на министър Емил Димитров, представена от Агенция Фокус.

"Искам да дам отговор на тези обвинявания, съждения, които бяха показани от сътрудника министър на околната среда и водите господин Емил Димитров при започване на вашето пленарно съвещание. Първо, желая да кажа, че ние сме сътрудници, постоянно сме имали директна връзка, от време на време малко затруднена. Последният ми диалог с него е от понеделник, извънредно скърбя, че би трябвало да влезем в това равнище на връзки и тези наши връзки да стават чак през пленарна зала. Когато за първи път разбрах, че той е преболедувал Коронавирус, видях, че е в действителност смутен. Беше доста обиден първоначално. В чисто човешки проект, за болестта и за грижите по възобновяване му ", разяснява Десислава Танева.

Тя уточни, че Министерство на околната среда и водите и МЗХГ имат общи тематики.

"Нашите две министерства, надлежно специалистите по обособените дирекции постоянно вземат участие в работни групи, когато се вземат решение въпроси ", сподели още Танева.

По думите ѝ тази колаборация е станала доста по-тясна, когато се приготвя новата стратегия, когато би трябвало да се извърши задачите на зелената договорка, когато има доста по-амбициозни екологични упоритости.

"Този диалог беше иницииран от мен, защото имаме четири тематики, които стоят нерешени в Министерство на околната среда и водите. Смятам, че по всички тематики след 50-минутния диалог имахме въпреки всичко обща визия ", сподели тя и посочи, че е сюрпризирана от това, което е чула.

"Емил Димитров хвърля безредни разсъждения - до момента в който ние работим върху тематиките,

които вълнуват българските жители, някои се упражняват в театрални постановки ", сподели министърът на районното развиване Петя Аврамова от парламентарната естрада в отговор на министър Емил Димитров, представена от Агенция " ".

"Във връзка с изказването, което направи през днешния ден министър от държавното управление, от съдружното държавно управление, за разлика от министър Танева не го одобрявам като обвиняване, а по-скоро одобрявам неговото изявление в Народното събрание като хвърлени в общественото пространство безредни разсъждения ", сподели още министър Аврамова.

Тя уточни, че язовир "Камчия " е язовир, който зарежда огромна част от Източна България. "Всички знаем, че зарежда двата огромни града Бургас и Варна. Във връзка с понижения размер на водата в язовир Камчия през месец октомври внесох в Министерски съвет мой отчет на оперативно съвещание, в който предложих язовирите "Порой " и "Ахелой " да бъдат обособени като аварийни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване ", сподели още Аврамова.

"Ако министър Димитров, който ръководи водите в България, счита, че Бургас е в бедствено състояние и че би трябвало там да бъде положен метода в Перник, има ред и закон, по който това би трябвало да се случи. Защо министър Димитров не внесе в Министерски съвет предложение за оповестяване на бедствено състояние в Бургас. Защо плаши хората от трибуната на Народното събрание и от медиите, в които има присъединяване.

Нека се обърне към бургазлии, които в този момент тормози и вся боязън в хората и да каже има ли вода в язовира, тъй като той ръководи водите в язовирите в България. Има ли вода в язовира. Тази вода докога ще стигне и какви ограничения би трябвало да бъдат подхванати, тъй че Бургас да не изпадне във водна рецесия?

Това, което през днешния ден беше направено, е да всяваме боязън в хората в Бургас. Ние не управляваме в Министерство на регионалното развитие водата в язовира, ние мислим по какъв начин да обезпечим хората и към този момент имаме концепция и работим по нея, тъй че въпреки че това е работа на Министерство на околната среда и водите, министърът на околната среда и водите, издава месечните графици. Може да бъде понижено подаването към Варна. Може Варна да работи известно време на помпения режим от деривация "Китка ", можем да понижим използването от язовир "Камчия ", да обърнем 80% от деривация "Китка " по помпен метод и останалите от "Камчия ",за да имаме вода за по-дълго време ", разяснява още Аврамова.

Тя уточни, че е планувана опцията ВиК Варна да бъде подкрепено, тъй че да издържи на високата цена на добиването посредством помпи и да няма проблем с цената на водата. "Така че до момента в който ние работим върху тематиките, които вълнуват и българските жители, върху тематиките, върху които имаме задачата, някои се упражняват в театрални постановки ", добави още Аврамова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР