Каналджийски услуги до границата, фиктивни записвания в чужд университет или

...
Каналджийски услуги до границата, фиктивни записвания в чужд университет или
Коментари Харесай

Не съм предател - как мъже напускат Украйна въпреки забраната


Каналджийски услуги до границата, фиктивни записвания в непознат университет или за водач на филантропични помощи: съществуват значително способи за отбягване на възбраната мъже да напущат Украйна. И мнозина се възползват от тях.

Граничен контролно-пропусквателен пункт Медика на границата сред Украйна и Полша

Антон (името е променено от редакцията) е бил предприемач в Украйна. На 24-и февруари потеглил със брачната половинка си и с двете си деца към границата, с цел да избяга от войната. Пътували през целия ден и точно в този миг президентът Зеленски наложил възбраната за овакантяване на страната от мъже на възраст от 18 до 60 години. Затова и единствено брачната половинка и децата на Антон съумели да минат границата.

След това той почнал да търси способи да се причисли към фамилията си тъй като за него „ уговорките към фамилията са приоритет ". Първо опитал да стигне до Румъния през едно гранично село. „ Бяхме доста мъже. Но локалните хора ни издадоха и бяхме хванати ", споделя Антон. След това чул, че трафиканти желали по 5000 $ за откарване до границата. Междувременно бил мобилизиран, само че в армията по този начин и не му намерили подобаваща задача. Затова се прибрал вкъщи и траял да крои проекти за бягство.

Идеи от обществените мрежи
Редакцията предлага
Забраната за овакантяване на страната не се отнася за самотните татковци, за бащите с три и повече деца, както и за хората с увреждания. Изключени са и студентите в задгранични висши образователни заведения, водачите, пренасящи филантропични помощи, както и хората с непрекъснато местопребиваване в чужбина.

Мъжете, които не попадат в тези категории, само че все пак желаят да изоставен Украйна, вършат това да вземем за пример през Крим. Някои се записват в задгранични университети, други си търсят работа като водачи или се пробват да изоставен Украйна пешком през границата.

В обществените мрежи не липсват препоръки, предопределени за тези хора. В групови чатове се популяризира информация по какъв начин може да се получи информация за стартирано следване в полски или различен европейски университет още преди началото на войната, и то в границите на 10 дни – против 980 евро.

Антон съумява да напусне страната - посредством фондация на другари. „ Фондацията изиска позволение за овакантяване на страната. Всички заминахме, като колите с филантропичните помощи се върнаха в Украйна, а аз останах в Европейски Съюз. Хората като мен биват наричани предатели ", споделя той. „ Не се опасявам от фронта и в случай че нямах деца, от дълго време щях да съм там. Но не сме ги родили, с цел да се грижи жена ми за тях сама. "

Интересът към вероятното тръгване е висок. От канали, наречени „ Легално пренасяне в чужбина " или „ Помощ на границата ", излиза наяве, че против 1500 $ може да се получи уверение за неприспособимост за военна работа по здравословни аргументи. А за маскировката „ водач " на се заплащат по 2000 $. Предполага се, че по към десетина мъже напущат всекидневно страната по този метод.

В обществените мрежи има и мнения на хора, употребявали препоръките: „ Заминах като помощник, всичко стана доста по-бързо и по-лесно, в сравнение с мислех " ; „ Благодаря ви, че помогнахте на сина ми - той в този момент е в Италия " ; „ Стигнах до България, доста съм признателен ". Дъждовни води се опита да се свърже с доста от тези консуматори, само че получи отговор единствено от един. Той написа, че „ не желае да рискува нищо и не желае да споделя ".

„ За " и „ срещу " възбраната за тръгване

Одеският юрист Александър Гумиров започва през май петиция за анулация на възбраната мъжете да напущат Украйна. Само за няколко дни се събраха 25 000 подписа и петицията трябваше да бъде прегледана от президента Зеленски. Той реагира остро и съобщи, че петицията би трябвало да бъде отправена към родителите на бойците, дали живота си за.

Опашките от коли по украинско-полската граница не понижават

Според Гумиров възбраната е безсмислена: „ Ако някой желае да пази своята обичана татковина, своя дом и фамилията си, той няма потребност от възбрана да напуща страната. Но и в случай че някой не желае да пази родината си, тази възбрана отново е ненужна ".

Гумиров споделя, че сега доста мъже в Украйна не могат да си намерят работа, респективно нито могат да изхранват фамилиите си, нито да заплащат налози. Освен това възбраната води до корупция. В рамките на адвокатската си процедура той всекидневно получава запитвания какви „ пролуки " могат да се намерят, с цел да се заобиколи възбраната. Но всички те са свързани с подкупи, показва Гумиров.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР