Канал 3В жарките дни на август 1877 година съдбата на

...
Канал 3В жарките дни на август 1877 година съдбата на
Коментари Харесай

Румен Радев: Шипка е нашият храм на свободата, съграден с кръвта на опълченците и руските войници

Канал 3

В жарките дни на август 1877 година ориста на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за независимост с оповестяването на Руско-турска война, се изправи на този връх против ордите на Сюлейман паша. Ако през днешния ден Шипка е нашият храм на свободата, то е тъй като е съграден с кръвта на българските опълченци и съветските бойци, които не отстъпиха нито крачка обратно. 

Това съобщи президентът Румен Радев в тържественото си слово във връзка честванията на 142 година от Шипченската епопея.

" И през днешния ден това е сборният пункт на хиляди родолюбиви българи, които с благодарност и признателност още веднъж ще упоменат безсмъртните ", сподели президентът.



" Преди 85 години националната благодарност израстна във величествения монумент на свободата. Бронзовият лъв бди като пазач над свободна България, знак на духа, който сплотява българите от всички краища на родните земи ", добави Радев.

" Тук върху камък е изписан нашият дълг - да помним, че на Шипка на клеветата счупен бе зъбът, че похитителите на българската история нямат място в бъдещето, да отстояваме свободата си от похищението - непознатото и своето. Да се надигнем против цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и заслужен живот ", безапелационен бе президентът.

" Ще израстват нови генерации, само че споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее ", съобщи още той. " Вечна памет на героите, да живее България ", приключи Румен Радев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР