Канал 3На рождената дата на поета - 13 януари в

...
Канал 3На рождената дата на поета - 13 януари в
Коментари Харесай

Откриха непознати досега автентични писания на Яворов

Канал 3

На рождената дата на поета - 13 януари в къщата му те ще бъдат показани в книгата " Непознатият Яворов "

19 оригинала на огромния български стихотворец Пейо Яворов възкръснаха след век. Това разгласи на конференция Тодор Иванов, ръководител на Фондация " Яворов ".

На бял свят се появиха едно стихотворение със заглавие " На незнайния воин ", 4 броя писма с пликове, 9 броя требвания, озаглавена по този начин от създателя, 4 броя разписки и пай от знаме, рамкирано, с текст под него. Експертизата на оригиналите е направена от доц доктор Милкана Бошнакова, която в публично мнение удостоверява, че документите са написани собственоръчно от Пейо Яворов през 1912 година Написани по времето, когато е бил кмет на Неврокоп, сегашен град Гоце Делчев, разгласи Тодор Иванов.

 

" Почеркът, с който е написано стихотворението, е наедрял, много нехаен, с лек надолнище надясно. При сравнението му с почерка, с който са написани редица произведения, които се съхраняват в неговия персонален архивен фонд в Български исторически списък при Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ", се открива съвсем цялостно съвпадане ", се показва в експертизата. Писмата са адресирани до Тодор Александров, Христо Чернопеев и Тодор Николов.

Откритите документи са литературна сензация, посочи Тодор Иванов. По думите на най-големия откривател на творчеството на Пейо Яворов проф. Михаил Неделчев, той приключва да написа лирика през 1910 година Късът от знаме е в рамка, то е нарязано със сабя от поета и надписано от него като подарък до съратника му Григор Белокапов. Оригиналите са закупени за 27 000 лв. от колекционера Христо Попов. Не е известна още историята им, притежателят им твърди, че ги е намерил захвърлени на улицата, изясни Тодор Иванов. За първи път те ще бъдат показани в родната къща на поета по време на " Яворови януарски дни 2020 ", които се откриват на 13 януари в Чирпан.

Общо 21 документа, измежду които писмо до Тодор Александров, три стихотворения и разписки, са предадени от колекционера Христо Павлов на Български исторически списък към Националната библиотека за експертна оценка за достоверност.

Първа до оригиналите се допира доцент Милкана Бошнакова. Тя изясни, че Христо Павлов изискал мнението ѝ за творбите и документите напролет на 2019 година

Автентичните трудове са от времето на Балканските войни, време, в което Яворов е кмет на Неврокоп. Именно от там са и разписките, с които той освобождава свои четници и регистрира какво въоръжение и коне остават след тях.

Доц. Бошнакова дефинира като значимо и значимо писмото до революционера Тодор Александров, намерено в подпечатан плик.

По думите ѝ то е скъпо поради позицията на противоречие, която Яворов декларира по отношение на така наречен акция " Кръстилката " или " Кръстилията ", обвързана с насилственото покръстване на българи мохамедани в Родопите.

На рождената дата на поета - 13 януари в къщата му ще бъде показана книгата " Непознатият Яворов ", събрала незнайните до момента документи.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР