Канадското правителство даде да се разбере, че извинението на папа

...
Канадското правителство даде да се разбере, че извинението на папа
Коментари Харесай

Канада не приема за достатъчно извинението на папата

Канадското държавно управление даде да се разбере, че извинението на папа Франциск, отправено към представителите на коренното население поради злоупотребите в ръководените от Римокатолическата черква пансиони и сиропиталища, не е задоволително, съобщи Асошиейтед прес. Това е знак, че процесът на помиряване във връзка с тежката история към момента продължава, добавя организацията.

Официалната позиция на държавното управление бе изразена по време на посещаване на светия отец в Квебек, което се състоя в четвъртия ден от визитата му в Канада.

Критиките на държавното управление повтарят позицията на някои от жертвите на похищенията, които към момента са живи, и се притесняват от обстоятелството, че Франциск не загатна нищо за половото принуждение в интернатите. Освен това в началото понтификът се въздържаше да уточни Римокатолическата черква като институция, виновна за похищенията.

Премиерът Джъстин Трюдо, чийто татко е оглавявал канадското държавно управление по времето на последните сходни институции за деца от коренното население, акцентира, че Католическата черква има виновност и би трябвало да направи повече, с цел да я изкупи.

През 2008 година тогавашният министър-председател Стивън Харпър сервира извинения от името на канадското държавно управление за ролята му в ръководенето на тези пансиони, като ги назова тъжна глава от историята на Канада и сподели, че политиката на принудително усвояване е нанесла огромни вреди.

Освен това Канада изплати милиарди долари компенсации на към 90 000 към момента живи някогашни ученици на въпросните институции. Католическата черква на собствен ред отпусна единствено 50 милиона $ и през идващите пет години има намерение да изплати още 30 милиона, отбелязва АП.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР