Канадският тинейджър Денис Шаповалов продължава да твори история в турнира

...
Канадският тинейджър Денис Шаповалов продължава да твори история в турнира
Коментари Харесай

Приказката на Шаповалов продължи с нов обрат и полуфинал в Монреал

Канадският тинейджър Денис Шаповалов продължава да твори история в шампионата от сериите " Мастърс " в Канада. 18-годишният тенисист се класира за полуфиналите в конкуренцията след поврат против французина Адриан Манарино.

Шампионът при юношите от миналогодишния " Уимбълдън " загуби тежко първия сет, само че завоюва с 2:6, 6:3, 6:4 след два часа и 25 минути игра. Той стана най-младият тенисист в историята, достигнал до полуфиналите в шампионат от сериите " Мастърс ".

В спор за място на финала в Монреал Шаповалов, който заема 143-ото място в международната класация, ще се изправи против Александър Зверев. Другият полуфинал ще опълчи рекордьора по трофеи от Големия шлем Роджър Федерер и холандеца Робин Хаазе.

Шаповалов не беше достигал до четвъртфинал в шампионатите от календара на АТП преди мастърса в Монреал. Той се включи в конкуренцията с " уайлд кард " и записа впечатляваща серия от четири поредни победи, като сподели изключителна борбеност и темперамент по пътя към финалната четворка.

Още в първия кръг канадецът извоюва доста трагична победа над бразилеца Рожерио Дутра Силва с 4:6, 7:6 (8), 6:4, откакто избави цели четири мачбола. Последва страховит триумф в два сета против първенеца от US Open 2009 Хуан Мартин дел Потро - 6:3, 7:6 (4).

В четвъртфиналите Шаповалов се изправи против лидера в главната скица Рафаел Надал. Носителят на 15 трофеи от Големия шлем се нуждаеше от две победи, с цел да се изкачи на първото място в международната класация за пръв път от три години насам.

Канадският тинейджър обаче не разреши това да се случи. Той се наложи с 3:6, 6:4, 7:6 (4) след доста здрава борба, траяла два часа и 46 минути. В решаващия трети сет младият тенисист избави цели шест благоприятни условия за пробив и макар че нямаше нито една на своята сметка, се пребори за влизане в тайбрек и го завоюва със 7:4, с цел да реализира най-големия триумф в кариерата си.

Срещу Манарино Шаповалов още веднъж трябваше да прави поврат. Канадецът започва доста неприятно, позволи два пробива и изостана с 0:4. Французинът не изпусна задатъка си и завоюва безапелационно първата част, в която противникът му позволи цели 19 непредизвикани неточности.

В началото на втория сет обаче заваля дъжд, който за малко прекъсна дуела. След подновяването на играта Шаповалов незабавно проби за 4:2 и това се оказа повратният миг в дуела.

Канадецът удържа задатъка си, с цел да изравни сетовете. В началото на ретата част той изпусна пробив задатък, само че стигна до втори в деветия гейм, след което при собствен сервис постави точка на разногласието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР