Канадският премиер Джъстин Трюдо вчера обеща да подкрепя Украйна срещу

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо вчера обеща да подкрепя Украйна срещу
Коментари Харесай

Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща подкрепа за Украйнасрещу руската заплаха

Канадският министър председател Джъстин Трюдо през вчерашния ден даде обещание да поддържа Украйна против съветската " опасност ", след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Торонто, заяви Франс прес.

" След съветската експанзия и нейните опити да подкопае суверенитета на Украйна, в това число посредством противозаконното анексиране на Крим, за страни като Канада е значимо да поддържат своите сътрудници ", съобщи Трюдо на конференция със Зеленски. " Действията на Русия са опасност освен за Украйна, само че и за интернационалното право ", посочи канадският министър председател.

Двамата водачи разговаряха в коридорите на конференция за промените в Украйна, в която вземат участие представители на трийсетина страна, на Европейски Съюз, НАТО, МВФ и Световната банка. Те разискаха продажбите на канадски оръжия за Украйна и задачата на канадските въоръжени сили за обучаване на украинските сили за сигурност. Относно промените в Украйна Трюдо изрази убеденост, че напредъкът, установен през последните години, ще продължи, най-много в битката против корупцията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Правителството на Канада ще даде на Украйна през идващите шест години 25 милиона канадски $ /19,1 милиона щатски долара/ за поддръжка на демократичните промени, които ще оказват помощ за възстановяване живота на украинците, съобщи Трюдо, представен от ТАСС.

На конференцията Зеленски заяви, че двете страни са се договорили за доставка на бронетехника на Украйна. Той не уточни детайлности за съглашението, само че съобщи, че страните са разискали организирането на взаимно произвеждане в Украйна, което " ще даде работни места ". Украинският президент назова продължаването на глобите против Русия активен инструмент, който може да помогне за постигането на действителен прогрес в уреждането на спора в Източна Украйна.

В изявлението си на конференцията Зеленски даде обещание решителни ограничения против корупцията в Украйна, съобщи Ройтерс. " Ключовите задания пред моя екип са изкореняването на корупцията и основаването на самостоятелна правосъдна система ", уточни украинският водач. Той посочи нуждата от възстановяване на капиталовия климат в страната си и от промени, които украинците да могат да видят и да схванат. " Те са изтощени от очакване. Те не желаят невъзможното ", означи Зеленски.

Украинският финансов министър Оксана Маркарова съобщи пред участниците в конференцията, че ще отнеме години, с цел да се види цялостният резултат от промените в Украйна
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР