Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви днес нова военна помощ за

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви днес нова военна помощ за
Коментари Харесай

Канада дава още 500 милиона долара военна помощ на Украйна

Канадският министър председател Джъстин Трюдо разгласи през днешния ден нова военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона $ по време на изненадващо посещаване в Киев, съобщи Ройтерс.

Трюдо се поклони пред паметника на украинските бойци, починали в боевете с проруските сили от 2014 година насам, срещна се с президента Володимир Зеленски и направи послание пред украинския парламент.

" Ще бъдем с вас толкоз, колкото би трябвало, толкоз дълго, колкото е належащо ", сподели той в диалог с украинския водач, видеозапис от който беше публикуван от киевските управляващи.

Членуваща в НАТО Канада, в която живее една от най-големите украински диаспори в света, оказва военна и финансова помощ на Киев от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Украйна желае да се причисли към военния алианс допустимо най-бързо, само че Зеленски призна, че това не може да стане, до момента в който бушува войната с Русия.

" Канада поддържа Украйна за участие в НАТО незабавно щом изискванията разрешат това. Украйна и Канада чакат с неспокойствие разглеждането на тези въпроси на срещата на високо ниво на НАТО във Вилнюс през юли 2023 година ", се споделя в обща декларация, призната след диалозите.

Трюдо беше дълго приветстван в Народното събрание след 25-минутната си тирада, в която осъди съветската инвазия и похвали демократичното развиване на Украйна.

Съпротивата на Украйна е обвързвана с " бъдещето на всички нас. Вие сте острието на копието, което дефинира бъдещето на 21-ви век ", съобщи канадският министър председател.

Зеленски на собствен ред означи, че Украйна е признателна на канадците за тяхната поддръжка и изрече благодарности.
В Киев Трюдо е съпроводен от вицепремиера Кристия Фрийланд, която приказва украински език.

Докато министър председателят беше в Украйна, канадската министърка на външните работи Мелани Жоли заяви, че на летището в Торонто е бил арестуван регистриран в Русия товарен аероплан Ан-124 - първата сходна конфискация на съветски актив от страна на Отава, с която Канада цели да окаже напън върху Москва.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР