Канадският министър-председател Джъстин Трюдо поиска в неделя знамената на всички

...
Канадският министър-председател Джъстин Трюдо поиска в неделя знамената на всички
Коментари Харесай

Канада в траур от откриването на стотици детски гробове в училище

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо изиска в неделя знамената на всички федерални здания да бъдат спуснати на половина в памет на над 200 деца, чиито остатъци бяха открити в тогавашния максимален пансион за възпитаници от коренното население, съобщи Асошиейтед прес.

" За да почетем 215-те деца, чийто живот е бил лишен в някогашния пансион в Камлупс (Британска Колумбия), и всички деца от коренните нации, които в никакъв случай не са се завърнали вкъщи, оживелите и техните фамилии, желаех (знамената на) Кулата на мира (в Отава) и на всички федерални здания да бъдат спуснати на половина ", написа Трюдо в Туитър.

Миналата седмица останките на 215 деца, някои от които 3-годишни, бяха открити благодарение на изследване с радар.

Католическият пансион е открит преди повече от 100 години. В него наследниците на коренните поданици наложително са християнизирани и интегрирани в общността на европейските заселници. Смъртта на децата не е документирана от управлението на учебното заведение тогава. Как тъкмо са умряли те, не е ясно. Според представителите на коренното население в Канада, през 1910 година управлението на интернета се е оплакало, че държавното управление не обезпечава задоволително пари, с цел да " бъдат хранени пълноценно учениците ".

Общността възнамерява да работи със правосъдни лекари и музеи в региона, с цел да обясни събитията по случая. Предварителните резултати би трябвало да бъдат оповестени в отчет през юни. Министърът за връзките сред коренното и локалното население на Канада Каролин Бенет съобщи: " Това разрушава сърцето ми за фамилиите и общностите, наранени от тази трагична вест ".

Бившето училище-интернат, ръководено от Католическата църква по поръчка на канадското държавно управление, е едно от общо 139 сходни уреди, основани в Канада към края на 19 век. То е отворено през 1890 година и през 1950-те години в него са били настанени до 500 възпитаници. Въпросният интернат е затворен през 1969 година, а последното от този жанр учебни заведения – чак в средата на 1990-те години.

От 19 век до 70-те години на 20 век над 150 хиляди деца от коренните нации са били задължавани да посещават държавни християнски учебни заведения като част от стратегия за усвояване в канадското общество. Те са били принуждавани да одобряват християнството и не им е било позволявано да приказват родните си езици. Много от тях са били физически и словесно унизени, а към 6 хиляди се счита, че са умряли. През 2008 година канадското държавно управление се извини в Народното събрание и призна, че физическият и половият тормоз в учебните заведения са били необятно публикувани. Много някогашни възпитаници си спомнят, че са били бити, тъй като говорели родния си език. Те също по този начин изгубили връзката си с родителите и обичаите си.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР