Канадските депутати одобриха единодушно резолюция за отнемане на почетното канадско

...
Канадските депутати одобриха единодушно резолюция за отнемане на почетното канадско
Коментари Харесай

Канада отнема почетното гражданство на Аун Сан Су Чжи

Канадските депутати утвърдиха единомислещо резолюция за лишаване на почетното канадско поданство на мианманската ръководителка Аун Сан Су Чжи за отхвърли ѝ да осъди геноцида над мюсюлманското малцинство рохинга в страната си, съобщи Франс прес.

Камарата на общините удостои с поданство носителката на Нобелова премия за мир през 2007 година, когато тя беше в затвор в Мианма.

Международната ѝ известност обаче пострада от отхвърли ѝ да призове мианманската войска да постави завършек на зверствата против рохингите, които канадските депутати окачествиха като геноцид.

Властите в Мианма, в която 90 % от популацията е будистко, се отнасят към рохингите като към чужденци. Над 700 000 рохинги избягаха сред август и декември 2017 година от Мианма в прилежащ Бангладеш след атака на армията, при която имаше издевателства, изнасилвания, изтезания без съд и присъда и опожарени села.

"Правителството ни поддържа тази резолюция в отговор на трайния отвод на Аун Сан Су Чжи да жигосах геноцида над рохингите - закононарушение, осъществено от армията, с която тя си поделя властта ", сподели представителят на канадския външен министър Кристия Фрийланд, Адам Остън.

"Ще продължим да поддържаме рохингите, като им предоставяме филантропична помощ, постановяваме наказания против генералите в Мианма и настояваме отговорните за насилието да дават отговор за дейностите си пред способена интернационална институция ", добави той.

Канада е дала почетно поданство единствено на още пет персона, измежду които Нелсън Мандела, Далай лама и Малала Юсафзаи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР