Канадски учени доказаха, че рискът да се заразим с новия

...
Канадски учени доказаха, че рискът да се заразим с новия
Коментари Харесай

Ето какъв е рискът да се заразим с COVID-19 от повърхностите в магазините

 Канадски учени потвърдиха, че рискът да се заразим с новия ковид от повърхностите в питателните магазини, е доста дребен, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Учените от университета на Гуелп в Онтарио са събрали 957 проби от четири хранителни магазина за един месец.

Нито една не е била позитивна за новия ковид.

Това значи, че очевидно рискови повърхности като дръжката на пазарската количка или вратите на фризерите са безвредни в магазините, които съблюдават протоколите за разчистване.

" Мислим, че почистването и дезинфекцирането на контактните повърхности, както и носенето на маски, доста понижават риска от предаване на вируса от повърхности в магазините ", сподели доктор Мария Корадини, доцент по науки за храните.

Изследвания от началото на пандемията насочваха, че вирусът може да оцелее върху повърхности часове, даже дни. Това кара доста хора да носят ръкавици, до момента в който пазарят.

Учените са взeли проби също от апаратите за заплащане, конвейерните ленти, повърхностите към деликатесните щандове, пластмасови и железни дръжки в секторите за замразени храни. След това са правели Пи Си Ар проби.

Времето от денонощието и местонахождението на магазина - в центъра на града или в предградие, не е било от голяма важност.

Всички резултати са били негативни.

До сходен извод стигнаха и американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите. Те оповестиха, че въпреки и предаването на новия ковид посредством повърхности да е допустимо, то е малко евентуално, тъй като вирусът нормално се популяризира посредством капчици или по въздуха от инфектирани хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР