Канадски сикхи протестират срещу индийското правителство заради убийството на Хардип Сингх Ниджар

...
Канадските сикхи организираха протести пред дипломатическите мисии на Индия, седмица
Коментари Харесай

Канадските сикхи организираха протести пред дипломатическите мисии на Индия, седмица след като премиерът Джъстин Трюдо каза, че може да има връзка между Ню Делхи и убийството на Защитник на сикхските сепаратисти в Британска Колумбия.

Преди седмица Трюдо се изправи в парламента, за да заяви, че вътрешните разузнавателни агенции активно преследват достоверни обвинения, свързващи агентите на Ню Делхи с стрелбата по канадския гражданин Хардип Сингх Ниджар, 45, през юни.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Разопаковане на напрежението между Индия и Канада на фона на бомбените обвинения на ТрюдоУбийство на сикхи в Канада: „Стигнете до дъното на този много сериозен въпрос"Защо Канада се заглушава подкрепа от съюзници по обвинения срещу ИндияИндийската криза на Трюдо показва, че той е загубил контрол над шпионите на Канадакрай на списъка

Около 100 протестиращи в Торонто в понеделник изгориха индийско знаме и удариха с обувка картонена изрезка на индийския премиер Нарендра Моди. Около 200 протестиращи се събраха и пред консулството във Ванкувър.

„Не сме в безопасност у дома в Пенджаб. Не сме в безопасност в Канада“, каза Джо Хота, член на сикхската общност в Торонто.

„Индийците, те са терористи. Те убиха нашия брат във Ванкувър, затова протестираме тук“, каза друг протестиращ сикх, Харпар Госал, пред индийското консулство в Торонто.

В Отава по-малко от 100 души се събраха пред офиса на индийския върховен комисар и развяваха жълти знамена, отбелязани със света „Халистан“, препратка към тяхната подкрепа за създаването на независима държава за сикхите в индийския регион Пенджаб, кауза Nijjar води кампания за.

„Наистина сме благодарни на Джъстин Трюдо. … Искаме да не остане камък необърнат, за да стигнем до дъното на този страхлив акт“, каза протестиращият Решма Сингх Болинас в Отава. Канада трябва да окаже натиск върху Индия „да спре убийството на невинни хора в бъдеще“, каза тя.

Канада е дом на около 770 000 сикхи, най-голямата популация от сикхи извън родния им щат Пенджаб, и през последните години много демонстрации там раздразниха Индия.

Индия определи твърденията на Трюдо като „абсурдни“ и предупреди пътуващите миналата седмица, че има нарастващи „антииндийски дейности“ в Канада, призовавайки за „най-голяма предпазливост“.

Твърденията поставиха в центъра на вниманието общността на сикхите в Канада. Сикхите съставляват 2 процента от 1,4-милиардното население на Индия, но те са мнозинство в Пенджаб, щат с население от 30 милиона души, където тяхната религия е родена преди 500 години.

„Индийското правителство използва мръсна тактика и компрометира суверенитета на Канада“, каза Кулджит Синг, протестиращ в Торонто и член на групата Sikhs for Justice.

Обвиненията на Канада предизвикаха отмъщение със зъби и око, като всяка нация изгони дипломати, а Ню Делхи спря визите за канадци.

Някои от протестиращите както в Торонто, така и в Отава призоваха за експулсирането на върховния комисар на Индия, нейния посланик в Канада, Санджай Кумар Верма, който по-рано каза, че властите са били информирани за протестите и осигуряват сигурност.

Ниджар, който работеше като водопроводчик, напусна северноиндийския щат Пенджаб преди четвърт век и стана канадски гражданин. Индия го определи като „терорист“ през 2020 г.

Канадското правителство твърди, че е събрало както човешки, така и сигнални разузнавателни данни в продължилото месеци разследване на лидера на сикхските сепаратисти, съобщи CBC News миналата седмица, позовавайки се на неидентифицирани източници.

Съединените щати са работили в тясно сътрудничество с Канада по отношение на разузнаването, сочещо към възможното участие на индийски агенти в убийството на канадския гражданин през юни, каза високопоставен канадски правителствен източник пред агенция Ройтерс.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР