Kанадски съдия постанови, че изпращането на символ вдигнат палец“ в

...
Kанадски съдия постанови, че изпращането на символ вдигнат палец“ в
Коментари Харесай

В Канада трябва да се внимава с пускането на емоджита – легално обвързващи са

Kанадски арбитър постанови, че изпращането на знак „ вдигнат палец “ в известие може да докара до подписване на правно обвързващ контракт.

На 8 юни Кралската правосъдна палата за Саскачеван издаде систематизирано решение, което може да има съществени последствия за потребителите на услуги за изпращане на известия. Макар че те не всеки път се преглеждат като сериозна връзка, допустимо е отговорите да бъдат възприети като единодушие с изискванията на контракт.

В правосъдното дело сред South West Terminal и Achter Land & Cattle, оповестява Guardian, покупател на зърно от South West Terminal изпраща всеобщо текстово известие до сътрудниците на компанията през март 2021 година,

В него се споделя, че компанията е подготвена да купи 86 тона лен за 17 канадски $ (12,73 щатски долара) за бушел.

Фермерът Крис Ахтер разговарял с купувача по телефона по отношение на настояването. След това купувачът изпратил на Ахтер изображение на контракт за доставка на лен през ноември същата година.

В известието помолил фермера да „ удостовери контракта за лен “.

Ахтер е дал отговор с емотикон с вдигнат палец и точно тук се е получило объркването. Фермерът твърди в правосъдното дело, че признакът е имал за цел да значи, че е получил контракта в известието, до момента в който купувачът е считал, че това е единодушието на Ахтер с контракта.

Не съм склонен, че той е приел емотикона с вдигнат палец като дигитален автограф на непълния контракт. Нямах време да прегледам контракта за лена и просто желаех да посоча, че съм получил текстовото му известие.

Ахтер пред съда

South West Terminal уточни, че е имало предходни случаи, в които договорите са били обработвани и съгласувани с емотикона.

В последна сметка, заради объркването, фермерът не съумял да извърши доставката до South West.

Съдия Тимъти Кийн загатва в решението, че несъгласието по отношение на смисъла на емотикона е довело до „ далечно търсене на еквивалента на Розетския камък в каузи от Израел, щата Ню Йорк и някои трибунали в Канада и така нататък, с цел да се открие какво значи емотиконът “.

В последна сметка съдът дефинира, че емотиконът с вдигнат палец е „ нетрадиционно средство за сключване “ на документ, само че все пак при тези условия това е годен метод за предаване на задачите на подписа “.

Въпреки че делото дава на едно емоджи правно дефинирано значение най-малко в един съд в Канада, съдията не счита, че то ще „ отвори портите “ за други емоджита, които да бъдат тълкувани по подобен юридически метод. 

Той обаче също по този начин съобщи, че съдът не може и не би трябвало да се „ пробва да спре вълната на технологиите и общата приложимост “ на емоджитата.

Поради решението на арбитър Кийн, Ахтер би трябвало заплати 82 000 канадски $ (61 442 щатски долара) на South West Terminal за несъблюдение на контракта.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР