Канадската TELUS International планира служителите й в България да достигнат

...
Канадската TELUS International планира служителите й в България да достигнат
Коментари Харесай

Най-големите компании за аутсорсинг: Повече хора, по-голям бизнес

Канадската TELUS International възнамерява чиновниците й в България да доближат 5000 до 2020 година

© Надежда Чипева Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Петте най огромни компании имат над 10 хиляди чиновници и за година наетите са се нараснали с 20%. Още по тематиката
Пет започващи компании стигнаха до финала на " Elevator Lab България "

Една от тях ще се състезава на световната финтех конкуренция
28 юни 2018
Българските аутсорсинг награди: " Скейл Фокус " и " ЕПАМ системс "

Победители в категориите за " Най-добър научно-развоен (R&D) център ", " Най-иновативно работно място " и " Софтуерна компания на годината "
20 юни 2018
Аутсорсинг еволюция

Облачните технологии, изкуствения разсъдък, big data трансформират бранша, а България той има все по-големи шансове за напредък, споделя новият ръководител на Българската аутсорсинг асоциация Ивайло Славов пред " Капитал "
1 юни 2018 Секторът за споделени услуги ще доближи 4.2% от българския Брутният вътрешен продукт до 2020 година
Секторът за споделени услуги е един от най-бързо разрастващите се в последните години по личен състав. В момента към 50 000 са заетите в него съгласно данните на Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Индустрията се разви извънредно бързо - най-бурен беше подемът в последните 10 години, подтикван от навлизането на доста интернационалните компании като HP, TELUS International, Sutherland и други Няколко са позитивните трендове в бранша през последните години: цялата промишленост е към 3.6% от Брутният вътрешен продукт на България и продължава да пораства, като упованията са да доближи 4.2% до 2020 година, или над 2.5 милиарда евро, доста младежи откриха добра опция за развиване в него, откриха се доста центрове за споделени услуги и отвън София в градове като Пловдив, Бургас, Варна, Русе и други И не на последно място - промишлеността се трансформира и минава от ден на ден към услуги с по-голяма добавена стойност. Което се потвърждава и от данните на БАА - нараства делът на IT аутсорсинга, който към този момент е 47% от целия бранш и пораства всяка години с двуцифрени темпове. Именно затова през тази година " Капитал " реши за пръв път да включи и обособена ранглиста на най-големите пет компании по оборот в аутсорсинг промишлеността.

Общо петте сдружения имат над 10 000 чиновници, или годишно нарастване от 10%. Ръстът в приходите на секторните водачи е 11% през 2017 година През миналата година четирите сдружения са постигнали нарастване в оборота от 24%.

НР метаморфоза

Видимо оборотът на една от фирмите в топа фрапантно спада, а водачът е новосъздадено сдружение. Но това си има пояснение - номер едно " Ентърпрайз сървисис България " е надалеч напред с доходи от 227 млн. лева То е правоприемник на номер пет в класацията - " Хюлет-Пакард глоубъл деливъри България сентър ", което през предходната година трансферира огромна част от бизнеса си в новото сдружение. Става въпрос за обслужване на клиенти и поддръжка в региона на сървърите, мрежова инфраструктура, консултантска активност и финансови услуги. И двете компании са част от колоса Hewlett Packard Enterprise, който е най-големият шеф в българския IТ отрасъл и аутсорсинг бранш и оперира през няколко сдружения и подизпълнители. Общо чиновниците на " Ентърпрайз сървисис България " и " Хюлет-Пакард глоубъл деливъри България сентър " в България са съвсем 4500.

Всъщност измененията се постановиха и след подписаната през 2016 година договорка на световно равнище сред Hewlett Packard Enterprise и Сomputer Sciences Corp. И двете компании имат огромно наличие в България. След сливането интервенции като софтуерна активност и услуги бяха отделени в новото сдружение " Ди Екс Си технолоджи България " (участник в софтуерната класация), до момента в който софтуерна поддръжка и други услуги бяха в " Хюлет-Пакард глоубъл деливъри България сентър ", а в този момент и в новосъздадената " Ентърпрайз сървисис България ". Ако се съберат приходите на двете компании в класацията, общият им оборот надвишава 300 млн. лева

Другото трио

Втора в подреждането е " Ай Би Ем България ", която от България работи с доста огромни клиенти на колоса IBM по поддръжка на IT системи и други софтуерни услуги. Екипът в България е към 2000 души, като тук влизат и чиновниците в комерсиалния екип на компанията. Приходите през 2017 година са нарастнали с 15% до 133 млн. лева

Трето е сдружението " Колпойнт Ню Юръп ", познато и под името на притежателя си TELUS International Europe. Компанията е най-големият шеф в обичайна аутсорсинг промишленост с над 3000 души (през 2018 г.) в София и Пловдив. Българската компания е част от канадската телекомуникационна група TELUS. Компанията навлезе тук след придобиването на CallPoint New Europe през 2012 година През март " Колпойнт Ню Юръп " откри новия си офис в София в TELUS Tower на площад " Македония ", в който чака да притегли още хора. От България компанията работи с най-различни компании на над 20 езика, измежду които и Гугъл. Според президента на TELUS International Джефри Пюрит чиновниците в България би трябвало да доближат 5000 до 2020 година През предходната година сдружението е нараснало приходите си с съвсем 30% до 117 млн. лева То е и най-рентабилното в класацията с облага от 14.7 млн. лева и чист марж от 12.5%.

Четвърта в аутсорсинг класацията е друга компания, част от световна група - " Съдърланд глобъл сървисиз България ". За 10 години от започването на активността си тук Sutherland доближи 1700 чиновници в четири офиса - два в София и по един в Бургас и Варна. От тях компанията предлага разнообразни услуги - от кол-центрове до IT поддръжка, за огромни корпорации. Амбицията на компанията е да доближи 3000 чиновници в България. Оборотът на " Съдърланд глобъл сървисиз България " също не е спирал да пораства - от 61 млн. през 2015 година до 94 млн. лева през предходната.

Очакванията на множеството компании в промишлеността са да продължат да усилват бизнеса и чиновниците си в България. С навлизането на изкуствения разсъдък и автоматизацията на процеси обичайните кол-центрове последователно ще бъдат затворени. Именно тук е и шансът на страната - с квалифицираните си експерти да предлага повече услуги с висока добавена стойност. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР