Канадската компания Candu Energy обяви, че ще инвестира в построяването

...
Канадската компания Candu Energy обяви, че ще инвестира в построяването
Коментари Харесай

Още планове за инвестиции в румънския АЕЦ "Черна вода"

Канадската компания Candu Energy разгласи, че ще влага в построяването на дребни модулни реактори в румънския АЕЦ " Черна вода " на мястото на 3-и и 4-и реактор.

Накратко: северната съседка на България дава ясна поръчка, че ще разчита значително на нуклеарната сила като част от нейния енергиен преход към нулеви чисти излъчвания.
Сделката
От Candu Energy и румънското държавно управление оповестиха, че подписаният контракт е за 6.6 млн. щатски $ и цели приготовление на площадките и лицензирането на 3-и и 4-и реактор в границите на последваща година. По-нататъшни финансови параметри за самото създаване на новите модулни реактори от серията Candu 6 не се загатват, само че излиза наяве, че инвестицията е приветствана като част от многомилиардния проект за вложения в румънската инфраструктура. Все още следва да се види и какъв брой време ще отнеме създаване на набиращите скорост модулни реактори, поради че такива проекти има в Англия, Полша и Китай.

Интересното в тази ситуация е, че в АЕЦ " Черна вода " е употребена канадска технология и при построяването на блоковете през 80-те години на ХХ век. Тогава това се случва въз основата на положителните връзки сред режима на Николае Чаушеску и канадски вложители. Днес оперативна активност имат единствено 1-и и 2-и реактор, а от румънското държавно управление предвиждат, че с стартирането на новите блокове делът на нуклеарната енергетика в общия микс ще се усили от 20% на 36% (за съпоставяне - в България в този момент АЕЦ генерира към 40% от енергията), а въглеродно неутралната сила на страната се чака да нарасне до 66%.
Реклама Зелено или не
Казусът с нуклеарната сила продължава да сее разцепление в Европа и да провокира много разнопосочни отзиви, като напълно отчетливо Румъния заема страната " за ". На климатичната конференция COP26 не се стигна до дефинитивно решение дали нуклеарните централи ще играят основна роля в бъдещето, като този проблем се пипаше много леко поради много другите национални подходи. Вече стана явен проектът за създаване на нуклеарна централа във Англия, а и макар че Франция ще понижи своя дял процентно, се чака той да се резервира доминантен в енергийния им микс. От другата страна се обрисува антиядрен блок от 5 държави- Австрия, Германия, Дания, Люксембург и Португалия, най-краен в политиката си против нуклеарната сила е точно австрийският енергиен министър Леонор Гевеслер, която се опълчва Европейският съюз изобщо да планува нуклеарната сила като част от бъдещето си.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР