Канадската Камара на общините (долната камара на парламента) избра за

...
Канадската Камара на общините (долната камара на парламента) избра за
Коментари Харесай

За председател на Камарата на общините в Канада за първи път бе избран чернокож

Канадската Камара на общините (долната камара на парламента) избра за първи път за собствен ръководител негър - депутата от ръководещата Либерална партия Грег Фъргъс, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Неговият предходник на поста бе заставен да се отдръпна, откакто предложения някогашен нацистки боен в Народното събрание при гостуването на украинския президент Володимир Зеленски, а зялата зала го приветства.

Гласуването, при което бе определен за нов ръководител на 338-членната Камара на общините, се организира скрито през вчерашния ден. Фъргъс завоюва в конкуренцията на своя сътрудник от Либералната партия Шон Кейси, консерватора Крис Дантрамон и водача на Зелената партия Елизабет Мей.

" Днес Вие ставате негър тъмнокож канадец, който заема поста на ръководител (на камарата) ", сподели министър председателят Джъстин Трюдо. " Това би трябвало да е ентусиазъм за всички канадци, изключително за представителите на по-младите генерации, които желаят да се занимават с политика ", добави той.

Председателят на Камарата на общините би трябвало да бъде неутрален съдия при парламентарните процеси, чиято задача е да се грижи за запазването на реда и благоприличието по време на диспути. Той може да гласоподава единствено при тъждество в гласовете и има церемониална роля като институционален представител на Народното събрание, отбелязва Ройтерс.

Бившият ръководител Антъни Рота, също член на Либералната партия, подаде оставка предходната седмица. Той пое цялостна отговорност за поканата в Народното събрание на 98-годишния Ярослав Хунка - роден в Полша украинец, служил по време на Втората международна война в едно от звената на нацистката полиция на Адолф Хитлер Секретен сътрудник.

Хунка бе в Народното събрание, до момента в който украинският президент Володимир Зеленски приказва там на 22 септември, без да знае за предишното на военния. Рота съобщи обществено, че той е деец за Украйна и воин, мигрирал в Канада, което накара премиера Трюдо да се извини обществено за случилото се предходната седмица.

Председателският пост прибавя към 93 000 канадски $ (68 хиляди щатски долара) към годишната депутатска заплата, която възлиза на 194 600 канадски $, както и публична резиденция на хълмовете Гатино в Квебек.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР