Канадска туристка, която преди петнадесет години задигнала артефакти от Помпей,

...
Канадска туристка, която преди петнадесет години задигнала артефакти от Помпей,
Коментари Харесай

След 15 години: Жена върна откраднати артефакти от Помпей, били „прокълнати“

Канадска туристка, която преди петнадесет години отмъкнала артефакти от Помпей, ги върна с обяснението, че са "прокълнати " и й носят неприятен шанс, заяви електронното издание на в. "Гардиън ".

Жената, показана като Никол, изпратила в колет две плочки от мозайка, елементи от амфора и парче керамика на туроператор в Помпей, Южна Италия. Пратката съдържала и писмо с самопризнание за кражбата им.

Никол била на малко над двадесет години, когато посетила археологическия парк Помпей през 2005 г и си взела скрито реликви за спомен. Тя обаче упреква кражбата за неприятния си шанс в последвалите години - от този момент два пъти била диагностицирана с рак на гърдата и изпитвала съществени финансови усложнения.



"Моля ви, вземете си ги, те носят неприятен шанс ", написала Никол. Тя споделя, че когато ги крадяла, желала да има "късче от историята ", каквото "никой не може да има ", само че прибавя, че реликвите имат "толкова негативна сила...свързана с тази земя на опустошение ".

Помпей е заровен от вулканична пепел след пагубно изригване на Везувий през 79 година Археологическият парк е измежду най-посещаваните забележителности в Италия и от години се бори с непрекъснатите обири от страна на туристите.

В писмото си Никол написа, че си е взела поука и че "моли Бог за амнистия ".



"Сега съм на 36 години и два пъти ми откриха рак на гърдата. Подложих се на двойна мастектомия. Семейството ми и аз имаме финансови проблеми. Ние сме положителни хора и не желая да предавам това проклинание на фамилията и децата си ".

Колетът съдържал и още едно писмо с самопризнание от двойка други канадци, както и артефактите, които те откраднали от Помпей през 2005 година "Взехме ги, без да се замисляме за болката и страданията на тези нещастни хора при изригването на Везувий и за ужасната им гибел ", написа в другото писмо.



Повечето от отмъкнатите от туристи реликви се връщат в парка дружно с извинителни писма, изясняват от управата на парка Помпей. Посетителите нормално си вземат по нещо като сувенир, за спомен от мястото. Има и случаи на продажба на откраднати артефакти.

През 2015 година тухла, взета от руините през 1958 година, бе пусната за продажба в иБей.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР