Канадска компания в Халифакс е намерила интересно решения на проблема

...
Канадска компания в Халифакс е намерила интересно решения на проблема
Коментари Харесай

Канадска компания превръща пластмасовите отпадъци в мебели

Канадска компания в Халифакс е намерила забавно решения на казуса с планините от пластмасови боклуци, които се изхвърлят всеки ден. Тя е разкрила метод да прави от отпадъците строителни материали. Инициативата на компанията се състои в това да събира 80% от рециклируемия боклук на града и да я трансформира в синтетичен дървен материал, който може да се употребява в строителството, както за изработката на кейове, огради, градски стълбове.

Дъските от изкуствена дървесина, създадени от Goodwood Plastic Products, са направени от твърда пластмаса, която е по-плътна и по-тежка от същинското дърво. Според компанията този материал е по-издръжлив.

" Пластмасата няма да спре да се употребява, само че това, което би трябвало да създадем, е да намерим повече вероятни способи да се оправяме с нея и да разберем какво да създадем, с цел да се употребява наново " споделя вицепрезидентът на компанията Майк Часи.

Мебели за бъдещето

Към днешна дата рециклираните строителни материали на компанията се употребяват за основаване на устойчиви външни мебели като пейки в парка и маси за пикник. Продуктите са по-скъпи от същинското дърво, само че се чака продължителността на живота им да е по-дълга с няколко години.

Това не е първата самодейност на компанията за пластмасата да се употребява наново. Скорошното им партньорство с търговеца на храни Sobeys, бе в основата на построяването на първият паркинг в Канада, изработен напълно от рециклирани материали, употребявани от локални депа за боклуци.

Нарастващият проблем с боклука

Пластмасата е евтина, лека и устойчива. Идва във всевъзможни форми и размери. Но също по този начин замърсява реките, океаните, плажовете и всичко в близост. Нараства и потреблението на еднократните пластмасови артикули, пишат създателите на Weforum.

Според отчет на Световния стопански конгрес потреблението на пластмаса се е нараснало с 20 пъти в последната половина на века в международен мащаб. Очаква се използването да се удвои още веднъж през идващите две десетилетия. Според отчета 32% от пластмасовите опаковки не се събират за преработване.

Докато ефикасното ръководство на отпадъците е постоянно срещано в страните с високи приходи, то в страните с по-ниски приходи за рецилиране се събират малко под половината от генерираните боклуци.

Без ефикасни системи за ръководство на боклука, изхвърлените пластмасови отпадъци отиват в реките. Програмата на Организация на обединените нации за околната среда пресмята към 13 милиона тона приключване на пластмаса в океаните ни всяка година. По този метод се замърсява хранителната верига и се повреждат морските екосистеми. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР