Канадката Лоран Сен Жермен поднесе със сигурност най-голямата изненада на

...
Канадката Лоран Сен Жермен поднесе със сигурност най-голямата изненада на
Коментари Харесай

Сен Жермен донесе изненадващо второ злато на Канада на Световното, Шифрин със сребро

Канадката Лоран Сен Жермен сервира сигурно най-голямата изненада на Световното състезание по ски алпийски дисциплини в Куршевел и Мерибел, откакто изцяло ненадейно победи в женския слалом. 

Така тя донесе втори златен орден за „ кленовите листа “ от шампионата във френските Алпи, където Джеймс Крауфорд завоюва мъжкия супергигантски слалом през предходната седмица. За Канада това е общо четвърти орден от Световното във Франция, защото с изключение на златото на Крауфорд канадците имат още бронз от отборния старт, както и бронз от мъжкото втурване, в което Камерън Александър приключи трети.

Сен Жермен изобщо не бе в сметките за медалите преди старта на днешното съревнование, в което тя взе участие с 18-ти стартов номер. Въпреки тази си по-задна стартова позиция тя направи едно ужасно първо втурване, в което даде трето време с пасив от 0.61 секунди от огромната любимка Микаела Шифрин (САЩ), която бе най-бърза.
 Шифрин поведе след първия манш на слалома на Световното, българките отпаднаха Шифрин поведе след първия манш на слалома на Световното, българките отпаднаха
Във втори манш Сен Жермен също направи доста положително каране и след неточностите на Шифрин изцяло справедливо се окичи със златния орден. Среброто остана за Шифрин, която по този начин и не съумя да завоюва своята пета международна купа в дисциплината. Бронзовият орден си завоюва германката Лена Дюр, а в подножието на подиума приключи норвежката Мина Фюрст Холтман, а чак на пето място се класира олимпийската шампионка в дисциплината от Пекин 2022 Петра Влъхова (Словакия).

Няма по какъв начин да не се отхвърли, че и шансът изигра роля за спечелването на купата от страна на Сен Жермен, защото тя нямаше да стигне до нея, в случай че не бе отпадането на Уенди Холденер във втория манш. Швейцарката бе втора след първото втурване и се движеше с по-добро движение от това на Сен Жермен във второто, само че позволи неправилност при прекосяването на едно от неравностите и напусна надпреварата.

Световната шампионка в слалома от Кортина д`Ампецо 2021 Катарина Лийнсбергер (Австрия) приключи на едвам 20-то място през днешния ден, изоставайки с 1.90 секунди от шампионката Сен Жермен. Най-бърза във втория манш бе италианката Лара Дела Меа, която ззавърши 8-ма, откакто бе 26-та след първото втурване по-рано през днешния ден.

Световното състезание в Куршевел и Мерибел приключва на следващия ден с мъжкия слалом, в който водещият български алпиец Алберт Попов е ембициран да се бори за орден. Преди година на финалите на Световната купа в двата френски курорта Аби приключи четвърти в слалома. Тогава обаче той се организира в Мерибел, а в този момент надпреварите при мъжете, като се изключи паралените, са в Куршевел, където профилът на пистата е по-различен.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР