Канадец с нанизъм е потвърдено най-ниският човек в света, финиширал

...
Канадец с нанизъм е потвърдено най-ниският човек в света, финиширал
Коментари Харесай

Въпреки лекарските съвети: Мъж с нанизъм постави рекорд, след като пробяга ултрамаратон

Канадец с нанизъм е доказано най-ниският човек в света , финиширал на ултрамаратон . 58-годишният Джон Йънг , който е висок 131,1 см, е постигнал върха, участвайки в 30-часовия ултрамаратон „ Ghost Train “ в Ню Хемпшир, Съединени американски щати. Той е пробягал 31 благи /минималното разстояние, належащо за ултрамаратон/ за 12 часа и 9 минути , преди да спре, като междинното време е малко под 24 минути на миля.

От пресцентъра на организацията „ Гинес “ прецизират, че хората с нанизъм вършат двойно повече стъпки , с цел да завършат маратон, по отношение на хората със междинен растеж.

Джон, който работи като преподавател по математика в Масачузетс, е един от шепата спортисти джуджета, които в миналото са бягали на маратон, и той е единственият, за който се знае, че е приключил ултрамаратон. Той разкри, че подготовката му „ в действителност не е била доста по-различна “ от постоянните му рутинни извършения . Той изясни:

„ Просто продължих да упражнявам, както съм го правил през последните над 10 години: карам колело, тичам или плавам шест дни в седмицата и просто продължих да го върша до това съревнование. “

Джон е роден с ахондроплазия , която е най-често срещаната форма на несъразмерен невисок растеж и е същата форма на нанизъм, която има най-ниската жена в света . Той е израснал в приемни фамилии в Торонто и макар че е плувал и е играл хокей като дете, лекарите са го посъветвали да не бяга, тъй като ударът върху гръбначния му дирек може да аргументи трайни проблеми с гърба.

Джон Йънг. Снимка: John Young, Фейсбук

В началото на 2000 година Джон е напълнял рисково доста за височината си, достигайки до 88 кг. Той е страдал от сънна апнея и е имало заплаха от възникването на съществени сърдечни проблеми .

„ Бях прекарал по-голямата част от първите повече от 40 години от живота си, слушайки хора, които ми споделяха: „ ти си прекомерно дребен, с цел да направиш това “ или „ би трябвало да внимаваш “ или „ може да се нараниш “. “ , спомня си Джон, добавяйки:

„ Но по-късно, на 43-годишна възраст стопирах да чувам. “

Джон се занимава с плуване , колоездене и е взел участие в триатлон , пропускайки секцията за тичане, защото се е страхувал, че може да се нарани. Въпреки това, един ден – макар препоръките на лекарите – той почнал да бяга и е изненадващо разкрил, че колкото повече бяга, толкоз по-малко го боли гърба . Оттогава Джон не е поглеждал обратно – досега той е взел участие в 21 маратона, в това число Бостънския маратон и Нюйоркския маратон.

Джон Йънг. Снимка: John Young, Фейсбук

Освен че е взел участие в 10 триатлона „ Half Ironman “ , през 2016 година той е станал първият човек джудже, приключил цялостен Ironman , който се е състоял от 2,4 благи плуване, 112 благи каране на велосипед и 26,2 благи маратон тичане. Джон последва това достижение през 2018 година, като пробягал 12 маратона за 12 месеца.

„ Следващата разумна стъпка за мен беше да вземам участие в ултрамаратон “, сподели той.

Въпреки че сега Джон е единственият прочут човек с нанизъм, който е приключил ултрамаратон , към него в близко бъдеще може да се причисли и огромният му наследник Оуен , който също е с нанизъм. Оуен също е толкоз разпален бегач и към този момент е подобрил някои от най-хубавите времена на татко си.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР