Канада плати обезщетение от 10,5 милиона канадски долара (8,1 милиона

...
Канада плати обезщетение от 10,5 милиона канадски долара (8,1 милиона
Коментари Харесай

Канада плати милиони на бивш затворник от Гуантанамо

Канада заплати обезщетение от 10,5 милиона канадски $ (8,1 милиона щатски долара) на канадския жител Омар Хадр, лежал в американския затвор Гуантанамо, оповестява в. " Глоуб енд мейл " и цитира източник, съгласно който парите са били платени на Хадр в сряда вечерта.
Хадр беше подал иск за 20 милиона канадски $ против държавното управление на Канада, настоявайки, че то не е защитило ползите на своя жител.

Според медийни информации канадските управляващи и юристите на Хадр са постигнали при започване на юли съглашение, предвиждащо Канада да заплати обезщетение на някогашния пандизчия от Гуантанамо и да сервира публично опрощение.

Хадр е бил хванат в Афганистан след престрелка с американски бойци през 2002 година, когато е бил на 15 години. Той се е признал за отговорен в убийството на американски боен доктор и е станал най-младият пандизчия в Гуантанамо.

Впоследствие Хадр се отрекъл от признанието си, а съгласно неговите юристи той е бил съществено измъчван.

През 2010 година Върховният съд на Канада постанови, че страната е нарушила правата му, като е изпратила чиновници на разузнаването да го разпитват и е споделила резултатите със Съединени американски щати.
Хадр е прекарал 10 години в Гуантанамо. През 2012 година се е завърнал в Канада, с цел да излежи остатъка от присъдата си, а през 2015 година е бил освободен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР