Канада отхвърли индийските препоръки за пътуване на фона на разследването на убийството на сикхския лидер

...
Канада категорично отхвърли индийските препоръки за пътувания, призоваващи за максимално
Коментари Харесай

Канада категорично отхвърли индийските препоръки за пътувания, призоваващи за „максимално внимание“ при посещение в северноамериканската страна, в последния знак за ескалиране на напрежението.

В сряда канадският министър на обществената безопасност Доминик Льобланк отговори на предупреждението за пътуване малко след обявяването му, като каза на репортери: „Канада е безопасна страна.“

Продължете да четете

списък от 3 елементаИндия арестува повече от 100 души в преследване на сикхски сепаратистСикхският сепаратист Амритпал Сингх арестуван в Индия след преследванеКанада разследва възможна връзка между Индия и убийството на сикхски активист край на списъка

Канада също актуализира информацията си за пътуване тази седмица, предупреждавайки пътниците да проявяват „висока степен на внимание“, когато спират в Индия поради „заплахата от терористични атаки“.

Контролът относно съветите за пътуване идва в разгара на продължаващия политически спор между Канада и Индия.

В понеделник напрежението скочи рязко, когато канадският министър-председател Джъстин Трюдо обяви, че официални лица проучват „достоверни твърдения за потенциална връзка“ между агенти на индийското правителство и убийството през юни на сикхския активист Хардип Сингх Ниджар.

Външното министерство на Индия не се позовава директно на забележките на Трюдо в съвета си в сряда. Вместо това се казва в изявление, че Ню Делхи е загрижен за безопасността на своите граждани в Канада поради „политически оправдани престъпления от омраза и престъпно насилие“.

„Заплахите са насочени особено към индийски дипломати и части от индийската общност, които се противопоставят на антииндийската програма“, се казва в изявление на министерството. „Следователно на индийските граждани се препоръчва да избягват да пътуват до региони и потенциални места в Канада, където са се случили подобни инциденти.“

Съобщението на Трюдо за разследването – направено по драматичен начин пред Камарата на общините на Канада – разпали дългогодишното напрежение между Отава и Ню Делхи относно отношението към сикхските сепаратисти, които се надяват да формират независима държава в Индия.

Застъпниците на сикхите казаха, че са били изправени пред преследване, наблюдение и редовни заплахи при правителството на индийския премиер Нарендра Моди, докато Ню Делхи редовно обвинява сепаратисткото движение в заговор за насилие.


„Останете си у дома“

Индия категорично отхвърли всякакво участие в убийството на Ниджар, наричайки предположението „абсурдно“.

Двама маскирани нападатели простреляха фатално активиста и собственик на бизнес, докато напускаше сикхски храм в Съри, Британска Колумбия, на 18 юни.

В интервю за The Canadian Press 21-годишният син на Ниджар Балрадж Сингх Ниджар каза, че баща му се е срещал редовно с офицери от канадската служба за сигурност и разузнаване, за да обсъждат заплахи за живота му.

По-младият Ниджар си спомня, че е присъствал на една среща, на която баща му е бил посъветван да „остане вкъщи“.

В медийни интервюта семейни приятели казаха, че покойният Ниджар мирно е подкрепял сикхското сепаратистко движение и е упражнявал правото си на свобода на словото в Канада.

„Трябва да окажем натиск върху Индия. Не можеш просто да дойдеш в чужда държава и да убиеш гражданин, който говори срещу теб“, каза синът му. „Това е все едно да кажеш, че някой от Квебек иска отделна държава и Канада го убива. Това просто заглушава въпроса, но не е правилно.“


Разпадащи се отношения

Според съобщения в медиите обаче индийските власти са определили Ниджар за „терорист“ през 2020 г. и са искали арестуването му за предполагаем заговор за извършване на убийство.

Ниджар отрече тези обвинения, според Световната сикхска организация на Канада.

Но Индия отдавна критикува Канада за укриването на онези, които смята за сикхи „терористи и екстремисти“.

Тази ожесточеност беше напълно изявена, когато Трюдо посети Ню Делхи по-рано този месец за срещата на върха на Групата на 20 (G20).

По време на кратка странична среща на събитието, Моди се изправи срещу Трюдо относно водените от сикхите протести в Канада, един от които включваше парад, изобразяващ спорно убийство от индийската история.

В изявление по това време Ню Делхи каза, че протестиращите „насърчават сепаратизъм и подбуждат към насилие срещу индийски дипломати, нанасят щети на дипломатическите помещения и заплашват индийската общност в Канада“.

Северноамериканската страна има най-голямото сикхско население в света извън Индия.

САЩ отричат ​​да омаловажават

От своя страна Трюдо каза, че е информирал Моди по време на срещата им на Г-20 за разследването на убийството на Ниджар и възможните връзки с индийското правителство.

Докато Отава не е публикувала доказателствата зад своето разследване, Трюдо удвои избора си да оповести публично разследването. Той каза във вторник, че решението е дошло след месеци на обсъждане и консултации със съюзниците.

Ситуацията постави няколко от тези съюзници, включително Съединените щати, Обединеното кралство и Австралия, в неудобно положение. И тримата се стремят да заздравят връзките си с Индия през последните години.


Както Вашингтон, така и Канбера заявиха, че са „силно загрижени“ от разкритията, а Лондон обясни, че е „в тясна връзка“ с канадските власти.

В сряда говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън отхвърли идеята, че Вашингтон се стреми да омаловажава ситуацията или да избегне осъждането на Индия.

„Докладите, че сме отхвърлили Канада по какъвто и да е начин по този въпрос, са категорично неверни“, написа тя на X, уебсайта, известен преди като Twitter.

„Ние координираме и се консултираме отблизо с Канада по този въпрос. Това е сериозен въпрос и ние подкрепяме продължаващите усилия на канадските правоприлагащи органи. Ангажираме и индийското правителство.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР