Канада обяви, че декриминализира твърдите наркотици в пилотен проект на

...
Канада обяви, че декриминализира твърдите наркотици в пилотен проект на
Коментари Харесай

Канада пробно легализира твърдите наркотици

Канада разгласи, че декриминализира твърдите опиати в пилотен план на една от провинциите си, оповестява " Франс прес ".

Целта е да бъде овладяна опиоидната рецесия, лишила живота на хиляди хора, посредством лекуване на зависимостите, а не като вкарва употребяващите опиати в пандиза за владеене.

В отговор на искане от страна на Британска Колумбия федералният министър на психологичното здраве и зависимостите Каролин Бенет съобщи, че изключението от закона, което разрешава притежаването на опиоиди, кокаин, метамфетамин и други твърди опиати, влиза в действие от 31 януари 2023 година и ще продължи три години.

Пълнолетните лица в провинцията няма да бъдат арестувани нито ще им се повдига обвиняване за персонално владеене на до 2,5 грама твърди опиати. Освен това дрогата няма да им бъде иззета от полицията.



Вместо това на употребяващите ще бъде предоставена информация за това по какъв начин да получат достъп до здравна помощ за лекуване на зависимостите.

В продължение на прекалено много години идеологическото опълчване на намаляването на вредите струваше човешки животи, уточни Бенет при оповестяването на пилотния план.

Правим това, с цел да спасим живота, само че и с цел да върнем на хората, употребяващи опиати, тяхното достолепие и право на избор, акцентира тя, добавяйки, че това може да се трансформира в " пример за други юрисдикции в Канада ".

Кенеди Стюарт, кмет на Ванкувър - епицентърът на опиоидната рецесия, уточни, че решението " бележи фундаментално преосмисляне на политиката в региона на опиатите, която слага опазването на здравето пред белезниците ".

Наричайки това " историческа, смела и революционна стъпка в битката за избавяне на животи от рецесията с опиатите ", градоначалникът съобщи, че това ще понижи и дребните закононарушения.

Няколко града, измежду които Монреал и Торонто, към този момент са декларирали желанието си да вкарат сходни законови изключения.

По данни на федералното държавно управление от януари 2016 година до септември 2021 година от свръхдоза опиоиди в Канада са умряли 26 690 души.

В Британска Колумбия почти шест души умират всекидневно от отравяне с опиоиди.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР