Канада няма да успее да постигне целта си за намаляване

...
Канада няма да успее да постигне целта си за намаляване
Коментари Харесай

Канада няма да успее в мисия „намаляване на въглеродните емисии до 2030 г.“

Канада няма да успее да реализира задачата си за понижаване на въглеродните излъчвания до 2030 година, в случай че бързо не усили напъните си, заключава одит, оповестен от комисаря по околната среда, съобщи Агенция Франс Прес.

Отава си е сложила за цел до 2030 година да понижи общите въглеродни излъчвания с 40 до 45% под равнищата от 2005 година Но одитът откри, че е евентуално да се реализира единствено 34% на CO2.

Това оставя разлика от шест до 11%.

В своя отчет комисарят по околната среда Джери ДеМарко хвърли виновността за планувания дефицит върху забавените ограничения за климата, като да вземем за пример ограничение на излъчванията в петролния и газовия бранш и нови разпореждания за чисти горива.

Според държавното управление тези закъснения се дължат на пандемията от Ковид-19 и на по-дългите от предстоящото съвещания със заинтригуваните страни.
" Установихме, че ограниченията, които са от най-съществено значение за понижаване на излъчванията, не са били разпознати или приоритизирани ", сподели ДеМарко в отчета.

От 1990 година насам Отава е похарчила милиарди долари за разгръщането на повече от 10 проекта за климата и всички до момента не са съумели да реализират задачите си.
" Настоящите излъчвания на Канада са доста по-високи, в сравнение с през 1990 година ", означи ДеМарко и добави, че в този момент има " незабавна потребност от бързо и надълбоко понижаване на излъчванията в битката на Канада против пагубното изменение на климата ".

В умозаключение той съобщи, че за постигането на задачата е от решаващо значение да се извърши сериозна " промяна на курса ".

Одитът идва в миг, когато министър-председателят Джъстин Трюдо е изправен пред отпор от страна на опозиционните партии и провинциите по централния детайл на неговата тактика за климата - налог върху въглеродните излъчвания, който би трябвало да се увеличи последователно до 170 канадски $ за метричен звук до края на десетилетието.

Критиците, базирайки се на възходящите разноски за живот, упорстват за пауза в събирането на таксата, до момента в който инфлацията се стабилизира, изключително във връзка с горивата за отопление на домовете с наближаването на зимата.

Одитът на ДеМарко откри, че отговорността за понижаване на излъчванията е разпокъсана сред голям брой федерални организации, които не са директно подчинени на министъра на околната среда.

Освен това по-малко от половината от ограниченията в най-новия проект за климата на Канада, разгласен през март 2022 година, са с крайни периоди за осъществяване.

„ Правителственото моделиране на климата включва прекомерно оптимистични допускания, стеснен разбор на несигурността и липсва партньорска инспекция “, продължи ДеМарко.

Отава одобри неговите рекомендации, с цел да се опита да промени нещата. Министърът на околната среда Стивън Гилбо съобщи: " Комисарят е прав - към момента има какво да се направи, с цел да реализираме амбициозната си, само че постижима цел за 2030 година за понижаване на излъчванията с най-малко 40 % спрямо равнищата от 2005 година "
Канада съставлява единствено 1,6 % от международните излъчвания на CO2, само че е измежду 10-те най-големи емитери в света и един от най-големите емитери на глава от популацията.

Тя е и четвъртият по величина производител на нефт в света.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР