Къмпингите в 21 век са машина за пари, но не

...
Коментари Харесай

Никола Бобчев: Къмпингите в 21 век са машина за пари, но не могат да се разрастват до безкрай

Къмпингите в 21 век са машина за пари, само че не могат да се разрастват до безспир . Това написа във Фейсбук Никола Бобчев , който работи в Созопол в Лабораторията по морска екология към Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките. Той е основал, в който разгласява информация за замърсяването с пластмасови боклуци .

В случая Бобчев обръща съответно внимание на застрояването на къмпинг „ Градина-Златна рибка “ край Созопол, като е разгласил за съпоставяне две сателитни фотоси , направени в рамките единствено на четири години, на които се вижда голямата смяна в предпазената околност .

Къмпинг „ Градина “ през 2019 година. Снимка: Скрийншот от Гугъл Earth
Къмпинг „ Градина “ през 2023 година. Снимка: Скрийншот от Гугъл Earth

„ На вас харесва ли ви? На мен не. Е, това е предпазена зона „ Градина-Златна рибка “, част от Натура 2000.

Защитена зона е включена в интернационалната мрежа Натура 2000 на 28.05.2021 година. Натура 2000 е общоевропейска мрежа, формирана от предпазени зони, целяща да обезпечи дълготрайното оцеляване на най-ценните и застрашени типове и местообитания за Европа. Територията на плаж Градина – Златна рибка включва значими местообитания на риби, бозайници, земноводни и влечуги (пъстър пор, огромен тритон, цветен смок, леопардов смок, блатна, шипобедрена и шипоопашата костенурка). Да, колкото и да ни е боязън, когато забележим змия през лятото, то това е тяхната среда на живот.

В предпазената зона е неразрешено придвижването на мотоциклети и бъгита отвън съществуващите пътища. Увреждане и заличаване на естествената растителност. Промени в хидрологичния режим. Разораване. Тралене и рандеман на миди (включително „ бяла мида “) и пагури. Дали се съблюдава всичко това следи РИОСВ-Бургас и Министерство на околната среда и водите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР