Кампанията за ваксиниране против COVID-19 в ЕС е успех, заяви

...
Кампанията за ваксиниране против COVID-19 в ЕС е успех, заяви
Коментари Харесай

ЕК: Ваксинационната кампания в ЕС е успешна, осигурени са допълнителни дози

Кампанията за имунизиране срещу COVID-19 в Европейски Съюз е триумф, съобщи през днешния ден представител на Европейската комисия. Той добави, че Европейска комисия обезпечава контракти за доставка на спомагателни дози ваксина.

Поставихме си за цел до лятото на тази година 70 на 100 от пълнолетните европейци да бъдат имунизирани и я изпълнихме, уточни представителят. Той добави, че Европейска комисия е сключила нов контракт за доставка от Pfizer на над един милиард дози ваксина и договаря за сходно съглашение с Moderna.

Говорителят посочи, че тези количества ще бъдат обезпечени за слагане на спомагателни дози на към този момент имунизираните. По неговите думи страните от Европейски Съюз сами преценят дали и на кои групи от популацията да предложат реимунизация.

Според представителя страните от Европейски Съюз следва да ползват рекомендациите на Европейската организация по медикаментите, която към този момент се произнесе за подсилващите дози с имунизациите на Pfizer и Moderna. Ваксините са сигурни, това беше главното условие към тези препарати, уточни той. Говорителят разясни, че рекомендацията на Европейска комисия за свободното придвижване, с която страните в Европейски Съюз са се съгласили, планува на имунизираните и преболедувалите да не бъдат налагани ограничавания.

Говорителят съобщи това в отговор на въпрос, обвързван с готовността на Италия да вкара карантина за идващи от България и Румъния, без значение дали имат документ за имунизация, поради високото разпространяване на болестта в тези две страни. По неговите думи разпоредбите на Европейски Съюз плануват опция за слагане под карантина на притежателите на документ за негативна проба от проучване, в случай че идват от рискови от епидемиологична позиция региони.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР