Кампанията за прием на ученици в първи клас за новата

...
Кампанията за прием на ученици в първи клас за новата
Коментари Харесай

От 10 май стартира кандидатстването за прием в първи клас за новата учебна година в Пловдив


Кампанията за банкет на възпитаници в първи клас за новата образователна 2023/2024 година ( за родените през 2016 година деца) стартира на  10 май . Родителите могат да аплайват онлайн посредством електронната система за банкет на възпитаници на Община Пловдив - , където ще бъдат оповестени свободните места. По-ранното подаване на заявки не носи преимущество – значимо е да бъде спазен крайният период, който за първото класиране е  31 май 2023 година  Резултатите от него ще станат ясни  на 2 юни . Следват още две класирания – на  15 юни и 27 юни.

Заявление за кандидатстване в първи клас може да бъде подадено и на книжен притежател (по образец) в определеното от родителите учебно заведение по първо предпочитание, в период до 30 май 2023 година Важно изискване е подаването  единствено на едно заявление  – по  интернет или на книжен притежател, тъй като системата не разрешава въвеждане на второ заявление за едно дете.

Очаква се кандидатстващите деца с регистрация в Пловдив да са почти 3200 – колкото беше приемът и през миналата година. По предварителни данни на систематизирания план за план-приема местата ще са над 3400 в 45 общински учебни заведения. Това значи, че са обезпечени места за всички деца.

Критерият с най-голяма тежест за банкет е местоживеенето на детето. Най-голям брой точки получават тези с сегашен или непрекъснат адрес над 3 години в съответния съседен регион на учебното заведение. Беше призната смяна в критериите, обвързвана с адресната регистрация. При промяна на адреса (настоящ или постоянен), когато последният и предходният адрес са в региона на едно и също учебно заведение, ще се взема под внимание регистрацията на предходния адрес за установяване на уседналостта. Добавен е и нов аршин за децата, които приключват предучилищното си обучение в детските градини, прилагащи Монтесори педагогика. За тях се плануват спомагателни 2 точки, в случай че родителите желаят децата им да продължат образованието си в паралелките, работещи по Монтесори.

Тъй като следва да бъдат направени промени в структурата на данните, свързани с признатите промени и допълнения в разпоредбите, то всички основани чернови на заявки за кандидатстване ще бъдат анулирани и родителите ще получат вести на електронните си пощи. Затова рекомендацията към родителите е да не бързат с въвеждането на данни в електронната система преди да е стартирала акцията.

През 2023 година електронно централизирано класиране и записване на деца в първи клас ще се организира за седми път в Пловдив. Над 85% от фамилиите аплайват през електронната система. Чрез нея се икономисва време на родителите и се покачва информираността им. От учебните заведения също споделят, че посредством системата приемът на възпитаници е улеснен.  Всичко значимо за приема на възпитаници в първи клас родителите могат да намерят на  уеб страницата на електронната система на Община Пловдив 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР