Кампанията за прием на ученици в първи клас в Пловдив

...
Кампанията за прием на ученици в първи клас в Пловдив
Коментари Харесай

От 10 май започва кандидатстването за приема в първи клас за новата учебна година в Пловдив

Кампанията за банкет на възпитаници в първи клас в Пловдив за новата образователна 2023/2024 година ( за родените през 2016 година деца) стартира на10 май, оповестиха от локалната администрация. Родителите могат да аплайват онлайн посредством електронната система за банкет на възпитаници на Община Пловдив, където ще бъдат оповестени свободните места.

Крайният период за първото класиране е31 май, а резултатите от него ще станат яснина 2 юни. Следват още две класирания – на15и на 27 юни.

Заявление за кандидатстване в първи клас може да бъде подадено и на книжен притежател (по образец) в определеното от родителите учебно заведение по първо предпочитание, в период до 30 май. Важно изискване е подаванетосамо на едно заявление– по интернет или на книжен притежател, тъй като системата не разрешава въвеждане на второ заявление за едно дете.

Очаква се кандидатстващите деца с регистрация в Пловдив да са почти 3200 – колкото беше приемът и през миналата година. По предварителни данни, местата ще са над 3400 в 45 общински учебни заведения. Това значи, че са обезпечени места за всички деца, прецизират от администрацията.

Критерият с най-голяма тежест за банкет е местоживеенето на детето. Най-голям брой точки получават тези с сегашен или непрекъснат адрес над 3 години в съответния съседен регион на учебното заведение.

Беше призната смяна в критериите, обвързвана с адресната регистрация.При промяна на адреса (настоящ или постоянен), когато последният и предходният адрес са в региона на едно и също учебно заведение, ще се взема под внимание регистрацията на предходния адрес за установяване на уседналостта.Добавен е и нов аршин за децата, които приключват предучилищното си обучение в детските градини, прилагащи Монтесори педагогика. За тях се плануват спомагателни 2 точки, в случай че родителите желаят децата им да продължат образованието си в паралелките, работещи по Монтесори.

Тъй като следва да бъдат направени промени в структурата на данните, свързани с признатите промени и допълнения в разпоредбите, то всички основани чернови на заявки за кандидатстване ще бъдат анулирани и родителите ще получат вести на електронните си пощи. Затова рекомендацията към родителите е да не бързат с въвеждането на данни в електронната система преди да е стартирала акцията.

През 2023 година електронно централизирано класиране и записване на деца в първи клас ще се организира за седми път в Пловдив. Над 85% от фамилиите аплайват през електронната система.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР