Кампанията за президентските избори в Алжир е заплашена от провал.

...
Кампанията за президентските избори в Алжир е заплашена от провал.
Коментари Харесай

Протести, апатия и яйца - предизборната кампания в Алжир е пред провал

Кампанията за президентските избори в Алжир е застрашена от неуспех. Кандидатите се борят да привлекат участници в своите предизборни прояви, мениджърите на предизборните акции напущат, гласоподаватели замерят щабовете им с домати и яйца, а навършилото девет месеца продемократично придвижване в страната назовава целия развой машинация.

Петимата претенденти, борещи се да заемат мястото на президента Абделазиз Бутефлика на президентските избори на 12 декември, значително се провалиха в опита да привлекат вниманието на разочарованото общество. Бутефлика бе свален от власт през април след 20 години отпред на страната вследствие на извънредно, спокойно протестно придвижване, а в този момент стачкуващите желаят цялостна смяна в политическото управление.

Вместо това предизборната акция е проведена от дългогодишните властови структури в тази богата на нефт и газ страна, която има стратегическа роля в района на Средиземноморието. Вместо нови лица, двама от кандидатите са някогашни министър председатели, а различен претендент е предан към авторитетния шеф на Генералния щаб на армията.

Протестното придвижване " Хирак " провежда своята 41-ва по ред седмична проява в петък, протестирайки против президентските избори. Европейският парламент осъди арестите на протестиращи, предизвиквайки гнева на някои алжирци, които упрекнаха европейците, че се намесват в алжирската политика, и вдъхновявайки хиляди проправителствени последователи да провеждат в събота личен протест в поддръжка на изборния развой.

Кандидатите се пробват да убедят гласоподавателите, че присъединяване в изборите е единствената опция на хаоса - подмятане за гражданската война, опустошила Алжир през 90-те години. Но този аргумент не среща схващане измежду

протестиращите, които са най-вече мирни и се успокояват един различен,

с цел да подсигуряват, че никой няма да предизвика полицията. Това е в изострен контрастност с от време на време окървавените митинги и репресиите на силите за сигурност, разтърсващи Ирак, Ливан и други страни през последните седмици.

Бившият министър председател Али Бенфлис, считан за любимец, бе освиркан в Тлемсен, Гелма, Уед Суф и Анаба, и трябваше напълно да анулира предизборния си протест в Магния в Западен Алжир. Директорът на предизборната му акция във значимия регион Кабилия подаде оставка, като се стимулира с напън от страна на личното си семейство. Мнозина в Кабилия се опълчват въобще на произвеждането на изборите.

Кандидатът Абделмаджид Тебун, считан за претендент на началника на Генералния щаб военачалник Ахмед Гаид Салах, трябваше да анулира първия си протест в столицата Алжир, защото не съумя да събере задоволително аудитория.
Мениджърът на неговата акция подаде също оставка без пояснения. И тогава един от главните спонсори на акцията му бе изпратен в пандиза по обвиняване в корупция.

Друг претендент, Абделкадер Бенгрина, стартира акцията си на площада пред централната поща в столицата Алжир - емблематично място за протестното придвижване. Той трябваше

да прекъсне речта си и да се скрие в колата си, прикриван от полицията,

с цел да избяга от тълпата гневни стачкуващи. Портретът му на балкона на предизборния му щаб беше бомбардиран с яйца и домати.

Много билбордове в столицата Алжир, на които трябваше да виждат ликовете на претендентите, остават празни. На други места алжирците покриха портретите им с торби за отпадък и надписи: " претенденти на позора ". В някои градове на региона Кабилия протестиращи блокираха достъпа до предизборните щабове, струпвайки тухли пред входовете им.

Напрежението набъбна предходната седмица, когато алжирците започнаха да провеждат вечерни шествия против изборите. Няколко стачкуващи бяха задържани, а други към този момент са наказани на затвор за нарушение на хода на предизборната акция и заличаване на държавна благосъстоятелност, съгласно уредниците на митингите. Предвид проблемите в столицата и в Кабилия претендентите се концентрират върху дребни предизборни прояви в региони, където протестното придвижване не е толкоз интензивно.

Председателят на централната изборна комисия Мохамед Шарфи омаловажи проблемите към акцията, като сподели, че претендентите са " признати от популацията ". Началникът на Генералния щаб на армията Гаид Салах

също към момента не е признал обществено за проблемите,

а вместо това в неотдавнашна тирада похвали алжирците за " привързаността на хората към тяхната войска, за хоровото скандиране на патриотични лозунги, изразяващи груповата им воля да дойдат пред изборните урни на 12 декември, с цел да обезпечат триумфа на президентските избори и по този начин да допринесат за построяването на обещаващо бъдеще ".

Ако никой от претендентите не завоюва повече от 50 % от гласовете на първия тур, ще се организира втори тур в последващите седмици. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР