Кампанията за осъществяване на контрол по отношение на предлагането и

...
Кампанията за осъществяване на контрол по отношение на предлагането и
Коментари Харесай

КЗП: Пазарът в навечерието на новата учебна година беше спокоен

Кампанията за реализиране на надзор във връзка с предлагането и продажбата на артикули за ученика в навечерието на новата образователна година е минала умерено, заяви ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред BIT и разяснява, че този факт е индикативен за резултата, който може да се реализира, когато една активност се реализира методично, целеустремено и отговорно.
"За разлика от минали години, когато установявахме редица нелоялни търговски практики при предлагането на разнообразни артикули и услуги за ученика, то през тази година е по-различно. Нямаме нито една тъжба и нарушаванията са сведени до най-малко ", уточни Маргаритов. Той даде образец със случаите от минали интервали, когато "раниците с ергономичен тил се оказаха също толкоз тежки и неуместни, колкото тези, за които сходен анонс не беше насочен. Или продажбата на бележник в комплект с персонална карта и подвързия, чиято цена се вдигаше в пъти. Подобни практики, които квалифицирахме като нелоялни, на практика отсъстват от пазара ", добави ръководителят.

Маргаритов удостовери, че КЗП взе участие взаимно с Българската организация по сигурност на храните и Националната полиция в самодейността на Върховната административна прокуратура за осъществяване на нарочни инспекции в комерсиалните обекти към и в учебните заведения за определяне на възможна продажба на рискови храни или на такива, които биха могли да повлияят неподходящо на подрастващите. "Този въпрос не е толкоз потребителски, колкото е извънредно значима публично значима тематика и вярно Прокуратурата я е подела. Трябва да има такива инспекции и те следва да доведат до внезапно ограничение опцията децата да бъдат изкушени от нездравословни за тяхното здраве артикули и услуги ", изрази мнение ръководителят на КЗП, като напомни, че контролният орган нееднократно е правил инспекции за продажба на тютюневи произведения на деца.

Има резултат от такива акции и ние сме подготвени да ги организираме, както във връзка началото на образователната година, по този начин и по отношение на други значими потребителски интервали, в които може да се следи засилен риск от нарушавания от страна на търговците ", добави Маргаритов.

В отговор на въпрос на водещия за развиването на тематиката за така наречен "двоен стандарт " при храните Маргаритов сподели, че сега по нея работят доста интензивно всички институции, в това число на европейско равнище и добави: "Този петък в Братислава ще се състои среща на най-високо ниво с присъединяване на четирима министър-председатели. На нея главната тематика ще бъде точно по кое време и каква нормативна смяна в европейската регулаторна рамка да бъде осъществена допустимо най-бързо, с цел да се постави завършек на предлагането на артикули с друго наличие в другите страни от Европейски Съюз, когато тези артикули са от една и съща марка. "

В програмата за контролната активност на КЗП до края на годината са планувани и акции за инспекции по отношение на "Черния петък " и зимните празници.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР