Кампанията Влез в мрежата“ на Програма Развитие на човешките ресурси“

...
Кампанията Влез в мрежата“ на Програма Развитие на човешките ресурси“
Коментари Харесай

Кампанията „Влез в мрежата“ на ПРЧР с принос към Конференцията за бъдещето на Европа

Кампанията „ Влез в мрежата “ на Програма „ Развитие на човешките запаси “ (2021-2027) към Министерството на труда и обществената политика е включена в окончателния отчет на Изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа.

Тя е показана като добър образец от България по тематиката „ Дигитална промяна “. През 2021 година бяха проведени събития в седем български града под надпис „ Влез в мрежата “. Инициативата имаше за цел да покаже по занимателен метод опциите на интернет, да разпространява идните образования по цифрови умения и да подтиква солидарността сред поколенията в цифровата епоха. По време на събитията в Пловдив, Русе, Стара Загора, Варна, Бургас, Сандански и София бяха събрани мненията на 2 117 български жители за цифровата промяна, които бяха систематизирани и изпратени до Европейската комисия. 

Заключителното събитие от акцията „ Влез в мрежата “ събра на сцената цяла плеяда звездни участници. Сноубордистката Александра Жекова, диригентът Максим Ешкенази, журналистът Георги Тошев, кулинарният началник Иван Манчев, продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов и поетесата Мария Донева описаха какъв брой доста е повлияла дигитализацията на всекидневието ни. Всеки един от тях взе участие в интерактивно съревнование, което показва измененията, провокирани от дигитализацията, в спорта, музиката, публицистиката, телевизионния бизнес, кулинарното изкуство и литературата. Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков благодари на участниците, че са били посланици на Европа в България. Той напомни, че над 670 000 българи ще имат опция да подобрят цифровите си умения с европейски средства. По Плана за възобновяване и резистентност са планувани средства за образования, ориентирани към хора с изчезнали или базови цифрови умения. Други над 170 000 български жители могат да разчитат на образования, финансирани по Програма „ Развитие на човешките запаси “ (2021-2027), които ще подобрят опциите им за намиране на по-добра работа.

Окончателният отчет на Изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа включва 49 оферти с съответни цели и над 320 ограничения, които институциите на Европейски Съюз да следват по девет тематики, измежду които изменението на климата, по-силна стопанска система, обществена правдивост и работни места, полезности и права, господство на закона, сигурност, цифрова промяна, миграция, обучение, просвета, юноша и спорт. През есента на 2022 година Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът ще проучат опциите за използване на тези оферти в сферите им на подготвеност.

В окончателния отчет на Изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа има предложение „ Дигитална просветеност и умения, които основават благоприятни условия за хората “. Целта на предлагането е Европейският съюз да подсигурява, че всички европейски жители ще могат да се възползват от цифровизацията, като им даде нужните цифрови умения и благоприятни условия посредством:
Осигуряване на достъп до официално и неофициално обучение и образование за цифрова просветеност през всички стадии от живота. Специален акцент да бъде подложен върху включването на уязвимите групи и възрастните хора в тези форми на обучение и образование. Засилване на цифровите умения на децата по метод, който е съчетаем с тяхното здравословно развиване. Справяне с цифровите неравенства; Осигуряване на здравословно потребление на интернет посредством поощряване на държавите-членки да ползват образование за всички възрастови групи по отношение на рисковете и опциите на интернет, онлайн правата на потребителите и др.; Гарантиране, че дигитализацията няма да остави на назад във времето възрастните хора, а технологиите ще бъдат налични за тях посредством стратегии и начинания, съобразени с потребностите им. В същото време да се подсигурява, че главните услуги могат да бъдат налични и посредством нецифрови средства; Въвеждане на узаконяване на равнище Европейски Съюз за придобиването на цифрови умения в учебно заведение, което ще приготви младежите за бъдещия пазар на труда; Разработване на начинания за образование, координирани на равнище Европейски Съюз, за подготовка и преквалификация на служащите, с цел да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда. Акцент да бъде подложен върху компетенциите и уменията, нужни за дребни и междинни предприятия; Повишаване на осведомеността за съществуващите цифрови платформи, които свързват хората с работодателите и им оказват помощ при намирането на работа в Европейски Съюз, като EURES; Увеличаване на вложенията и напъните за поощряване на дигитализацията на образованието, в това число висшето обучение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР