Кампанията със специализирани анализи на лаборатория продължава и през

...
Кампанията със специализирани анализи на лаборатория  продължава и през
Коментари Харесай

В лаборатория „ЛИНА”: PCR тест за коклюш, гастро панел и изследвания за диабет

Кампанията със профилирани разбори на лаборатория „ ” продължава и през месеците май и юни 2024 година В този интервал тя е отдадена на диагностиката на коклюш, диабет и болести на стомаха. Целта е високоспециализирани разбори да бъдат по-достъпни за пациентите.

Кампанията важи в независимите на лабораторията в страната:Варна, Бургас, Добрич, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Ловеч, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Тя включва:

Коклюш и паракоклюш ДНК на понижена цена от 93.00 лева на 82.00 лева

Коклюшът, прочут още като магарешка кашлица, е рисково инфекциозно заболяване, чийто извършител е Bordetella pertussis. На нараснал риск от заразяване с него са изложени най-малките, които към момента не са показани за слагане на имунизацията, и възрастните, при които липсват налични защитни антитела.

За да се избегне тежкото протичане на заболяването и с цел да се приложи съответна терапия, е нужна своевременна диагностика. Затова е целесъобразно пациентите да се изследват с PCR проби , които откриват коклюш при първите признаци. Това се дължи на обстоятелството, че този тест се основава на разкриване на инсерционни последователности (IS), които са част от генома на бактерията Bordetella pertussis.

Изследването на коклюш и паракоклюш ДНК се прави от назофаренгиален секрет и включва: DNA B.pertussis; DNA B.holmesii; DNA B.parapertussis.

Специализирана диагностика при диабет на понижена цена от 246.00 лева на 193.00 лева

Захарният диабет е едно най-широко публикуваните обществено значими болести на актуалния човек. Дели се на захарен диабет първи вид и захарен диабет втори вид. Първи вид се среща по-често при децата и по-рядко при възрастните и се дължи на автоимунитет – т.е. имунната система сама унищожава клетките, които създават инсулин, нужен за усвояването на захарта. Захарен диабет втори вид е по-чест при възрастните и се дължи на съчетанието на наследствени фактори и метода на живот (обездвижване и затлъстяване).

Изследвания, свързани със захарния диабет, и преди са участвали в профилираните акции на лаборатория „ ЛИНА ”. Този пакет обаче е допълнен с още значими разбори, които могат да оказват помощ за диагностиката и контрола на това заболяване. Той включва: anti GAD 65 антитела; anti-Insulin (анти-инсулинови антитела IAA); anti IA2 (анти IA2 антитела);  ICA (островноклетъчни антитела); Proinsulin.

Повече за анализите

Тестовете GAD-65 антитела, anti-Insulin (анти-инсулинови антитела IAA), anti IA2 (анти IA2 антитела), ICA (островноклетъчни антитела) са профилирани серологични разбори за разкриване съществуването на антитела против тези кафези на панкреаса, които създават хормона инсулин, както и против самия инсулин. Изследването за тези антитела е основно за диагностиката на захарен диабет първи вид. Без инсулин серумната глюкоза не може да влезе в клетките и да се употребява от тях, вследствие на което пациентите със захарен диабет са с доста високи стойности на кръвната захар, в случай че не се лекуват.



Показания за проучване – пациенти с новооткрит диабет, при които би трябвало да се откри дали се касае за първи или втори вид захарен диабет. При първи вид едно или повече антитела са високи, тяхната стойност спада от 5 до 10 години от началото на болестта. Повишени стойности на антителата в серума могат да са налице и няколко години преди да се отключи болестта.

Показателят проинсулин е значим диагностичен маркер за захарен диабет вид 2.  При захарен диабет втори вид – проинсулинът е във високи концентрации, тъй като се синтезира доста повече инсулин т.к. клетките са резистентни към действието му и по този метод организмът се стреми да усвои кръвната захар. Проинсулинът се усилва и при тумори на панкреаса, които са свързани с високо произвеждане само че инсулин – инсулиноми.

Важно изискване при проучване на индикаторите от тази профилактична акция е да бъдат осъществени наложително на гладно. Някои медикаменти като сулфанилурейни препарати могат да повлияят резултатите и приемът им би трябвало да бъде регистриран при интерпретация.

Гастро панел: Хеликобактер пилори IgG; Гастрин; Pepsinogen I; Pepsinogen II; PG I/ PG II на понижена цена от 160.00 лева на 116.00 лева

Изследването е кръвно, а посредством изброените биомаркери може да се направи оценка на положението на лигавицата във всички отдели на стомаха. То е уместно, в случай че имате киселини, гастроезофагеален рефлукс, отичане на корема, гадене, повръщане, тежест или болежка в стомаха преди или след нахранване. Чрез него може да се откри дали организмът е бил изложен на зараза с Helicobacter pylori, дали това е довело до гастрит, дали той е атрофичен и в коя част на стомаха са локализирани измененията. Тази скринингова стратегия е доста потребна за ранна диагностика на главните преканцерозни болести на стомаха – хеликобактер пилори зараза и атрофичен гастрит. Гастро панелът разрешава да се насочат към инвазивното ендоскопско проучване гастроскопия единствено тези пациенти, при които това е строго належащо. Извършва се на гладно като някои медикаменти, които повлияват стомашната секреция на солна киселина, могат да повлияят резултатите от теста.

Гастро панелът е индиректен способ за оценка на положението на стомашната лигавица и не може изцяло да размени „ златния стандарт “ в диагностиката на стомашните болести – гастроскопията.

Такса операция и неутрализиране: 2 лева

 

 

 

* обява

 

 

 

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР