Кампанията приключва. Справихте ли се, г-н Томов, успяхте ли да

...
Кампанията приключва. Справихте ли се, г-н Томов, успяхте ли да
Коментари Харесай

Румен Томов: Сегашното управление вреди на Благоевград*

Кампанията завършва. Справихте ли се, господин Томов, успяхте ли да се срещнете с благоевградчани, да им визиите концепциите си, да ги чуете?
Добре е, че към момента не е допустимо да разговаряш персонално с всички хора, които са останали в Благоевград в границите на една акция. Но направихме доста срещи – с бизнеса, с професионалните общности, в кварталите, в селата. Хората питат, споделят, задават въпроси. Проблемите са доста и разнообразни, изводът е един – моделът на ръководство през последните осем години сътвори голяма бездна сред два напълно разнообразни свята, които битуват безусловно на метри един от различен от време на време. Резултатите в действителност са забележими – лъскави нови обекти, с отразени в новините първи копки и последни ленти, в които по контракт с нормалните реализатори са вложени обилни средства, и в съседство разрушена улица, без осветяване, с отдалечен спомен от тротоар, кола върху него и велоалея, която води право към прилежащия гараж. Изоставени зелени площи, част от тях превърнати в сметища и села, които виждат общинския кмет един път на четири години, в най-хубавия случай. Късметлиите в Рилци са получили детска площадка предизборно. Цените за наем на маса на унищожения благоевградски пазар обаче са непостижими за тях. Хората в Падеш и Лешко заплащат за пасища в пъти повече от стопаните в прилежащи общини. В Логодаж няма вода през лятото. В Покровник някой безусловно е изсипал остатъците от асфалт за различен обект в средата на нищото и регистрира, че им е направил улица. През Бело поле не престават да минават камиони с отпадък. Няма го от дълго време обещаният обходен път към депото – горделивост на кмета, няма я и шумоизолиращата стена на автомагистралата. Пенсионерските клубове са в окаяно положение. В селата всеобщо няма естествена канализация, както и в центъра на Благоевград апропо. Бизнесът оцелява мъчно, благоевградчани са все по-малко, приходите им са ниски и това е явно, няма потребност от статистика.
Давате си сметка, че не всички проблеми могат да бъдат решени в къси периоди, нали? Дори при положително предпочитание, нужни са обилни средства.
Осем години не са къс период. Те бяха изцяло задоволителни на досегашното общинско управление да трансформира Благоевград от най-хубавия град за живеене в България в отличник по много отрицателни индикатори. И не парите са проблем. Бюджетът на община Благоевград е над 72 млн. лева Средствата за озеленяване през тази, спрямо предходната година, са увеличени от 350 000 на 750 000 лева, два пъти повече са заложените разноски за съдове за боклук – 400 000 лева, три пъти са увеличени парите за измиване на града – 360 000 лева Предвидено е изцяло ежемесечно измиване на улиците. Наближава краят на октомври. Стана ли по-зелен през тази година Благоевград ” Колко пъти беше измита Вашата улица ” Защо чистотата на града, която също е обезпечена с голям запас, и качеството на въздуха са измежду главните проблеми, които се разясняват в тази акция ”
В неуместния спор ще закривам ли “Франкофоли ”, или ще местя сцените надалеч от гробищния парк, комфортно потъна докладът за цената на фестивала – 460 000 лева съгласно отрасловия заместник-кмет, близо 900 000 лева съгласно началника на отдел “Култура ”. Потъна и диалогът за културно-историческото завещание, за ориста на благоевградските културни институции. А те едвам оцеляват под фойерверките и новогодишната заря, която тържествено изпраща във въздуха десетки хиляди левове. В реанимация е и общинското опазване на здравето. Не аз, а лекари слагат тази диагноза. Родители стачкуват против методиката за установяване на такси в детските градини. Жителите на селата в най-социалната община Благоевград въобще нямат достъп до обществени услуги. Част от нужните липсват и в града.
Твърди се, че през последните два мандата е притеглен забележителен външен финансов запас. Как се отрази това на благоевградската стопанска система ” Със средствата за саниране, усвоени тук, могат да се построят 4600 нови жилища до ключ, и то не панелки. Колко и кои са компаниите, които санираха, и с кого са свързани, всеки може да ревизира в формалните регистри. Какво е качеството, също не е загадка. Този метод на систематизиране на “значителния запас ” не е изключение, а одобрена процедура в Благоевград.
Би било добре досегашният кмет да употребява най-малко част от тези над 300 000 лева, вложени в медийно обслужване през тази година, за съответни отговори на съответните въпроси. Разходът на обществени средства за публичността на благоевградската администрация, апропо, също се оказа загадка, освен това комерсиална.

Готов ли сте да заявите, че в община Благоевград има корупция? Коментарът Ви води в тази посока.
Ще бъда подготвен, когато получа достъп до цялата документи на плановете, при които на пръв взор с вложените средства би трябвало да се реализира надалеч по-добър резултат. Ако не е корупция, значи е непросветеност и липса на надзор. А може и трите. На този стадий съм подготвен да предложа на досегашния управителен екип на общината да слезе от колите, да тръгне по улиците, да изпие кафето си измежду благоевградчани и да се включи в някой от нормалните диалози на тематика “в тази община доста се краде ”.
Да разбирам ли, че като кмет ще ревизирате работата на досегашния екип?
Изпълнението на бюджета на община Благоевград и капиталовата стратегия за 2019 година ще бъдат регистрирани в новия мандат. Проекти с външно финансиране също са в развой на осъществяване. Така че да, ще го направя. Ще разглася резултатите обществено и ще сезирам способените органи при открити нередности.
И по-късно какво оферирате?
Категорична смяна. В отношението към жителите и бизнеса, в целите, в метода, по който се разходват обществените средства.
Основният проблем на Благоевград са ниските приходи и той е резултат от положението на стопанската система. Тук към този момент няма произвеждане. Големи предприятия закриха, или изнесоха мощностите си, дребните се оправят мъчно, част от тях също се местят в прилежащи общини. Бизнесът има потребност от ясни правила, търпими налози, административна поддръжка без “допълнително материално стимулиране, за което не се издават касови бележки ”, и от квалифицирана работна ръка. Кметът има отношение към всички тези въпроси и в програмата си съм предложил съответни решения – антикорупционни ограничения, електронни услуги с ясни периоди, транспарантни публични поръчки, подобаващи условия за привличане на външни вложители, поддръжка за професионалното обучение и подготовка на младежите. Дуалното обучение ще бъде мой приоритет. Таксите за детски градини в началото ще бъдат понижени и изцяло ще отпаднат в края на идващия мандат. Коренно друго отношение е незабавно належащо и към инфраструктурата, опазването на здравето, екологията, сигурността, обществените услуги, културата и всеобщия спорт. Общинска администрация – Благоевград още веднъж ще бъде отворена за жителите. Местните налози и такси ще бъдат преразгледани. Селата ще имат лични капиталови стратегии.
За да бъдат осъществени, всички тези хрумвания ще би трябвало да получат поддръжка в Общинския съвет. Вие сте самостоятелен претендент за кмет. Няма да имате лична група съветници.
Кандидатурата ми беше издигната от Инициативен комитет. Но имам и поддръжката на Българска социалистическа партия. Използвам случая да им благодаря и да пожелая триумф на листата им за съветници. Надявам се, че Коалиция “БСП за България ” ще има солидно наличие в идващия Общински съвет и ще продължим да работим дружно.
В тези избори вземат участие 12 претенденти за кмет. Голяма част от тях водят и настойнически листи. Всеки от нас е друг. Но съвсем всички, изключвам естествено претендента на ГЕРБ, сме безапелационни, че моделът на досегашното ръководство е нездравословен за Благоевград. Ако това не са единствено предизборни лозунги, мисля, че сформирането на кардинално болшинство, обединено към градивни хрумвания, няма да бъде проблем. Преди това обаче би трябвало да бъде образувано публичното болшинство.
Призовавам благоевградчани да бъдат дейни и да гласоподават. Купуването на Благоевград в действителност ще бъде закононарушение. Не би трябвало да го разрешаваме.
Какъв ще бъде Вашият аршин за сполучливо изпълнен кметски мандат?
В европейска България, в 21-ви век, откриването на всеки километър асфалтиран път е народен празник. Няма да влизам във фундаменталния спор дали асфалтът се яде. Въпросът е накъде водят новите пътища. В момента с висока скорост нашите деца и бизнесът се изнасят от Благоевград. Натоварен трафик на младежи и вложители в противоположната посока – към Благоевград, е единственият вероятен аршин за триумф.
* Платена обява в границите на предизборната акция за Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР