Кампанията на дизайнера Кристиан Лубутен да защити правата си върху

...
Кампанията на дизайнера Кристиан Лубутен да защити правата си върху
Коментари Харесай

Дизайнерът Лубутен спечели дело в защита на прочутите червени подметки

Кампанията на дизайнера Кристиан Лубутен да отбрани правата си върху добилите международна популярност яркочервени подметки на дамски обувки получи поддръжка с днешното решение на Съда на Европейския съюз. С него съдиите дефинират, че цветът е присъщ детайл, обособен от формата на обувките, която нормално не попада под отбраната на европейското право за комерсиална марка.

В случая съдът не одобри позицията от февруари на основния юрист, който бе на противното мнение. Окончателното решение ще бъде завършено в идващите седмици.

Френският дизайнер опита да отбрани правата си в Холандия, където изиска съд да забрани на веригата " Ван Харен " да продава своя версия на обувките на висок ток с алена подметка, добили известност с помощта на известни дами, които ги носеха на всемирски събития.

През 2010 година Лубутен записва в Бенелюкс запазена марка върху избрани обувки, а през 2013 година - и върху обувки на висок ток. В описанието е ясно посочено, че запазената марка се състои " от червен цвят (Pantone 18 1663TP), положен върху подметката (...), като контурът на обувката не е част от комерсиалната марка, а има за предопределение да покаже разположението на марката ".

 Кристиан Лоботен основава стилната си къща през 1991г.
© Reuters

Кристиан Лоботен основава стилната си къща през 1991г.

Затова холандският съд се обърна за изясняване дали Директивата на Европейски Съюз за комерсиалните марки прави разлика сред форма на обувката (т.е. контури, размери, дебелина на подметката) и потребления върху нея цвят. Трябваше да се обясни дали възбраната за вписване на избрани форми като комерсиална марка се отнася и до съчетание на разнообразни детайли и характерности като използването на тъкмо избран цвят. Съдът отвърна, че при запазването на марката фокусът е върху цвета, а не върху формата на обувката.

" Изглежда, че Maison Christian Louboutin ще получи право да сътвори монопол върху дамските обувки на висок ток с алена подметка ", разяснява Илейн О`Хеър от адвокатската адвокатска фирма Stevens & Bolton. " Модната промишленост ще приветства тази победа за Лубутен и изключително марките, разчитащи на характерни цветове, цветови комбинации или десени, поставяни на продуктите като знак за достоверност. "
 Дизайнерът Лубутен завоюва дело в отбрана на фамозните червени подметки
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР