Кампанията Годината на пшеницата, лансирана от сирийския президент Башар Асад,

Кампанията Годината на пшеницата, лансирана от сирийския президент Башар Асад, ...

Сушата в Сирия поставя в опасност годината на пшеницата на Асад


Кампанията "Годината на пшеницата", лансирана от сирийския президент Башар Асад, е застрашена, след като малкото валежи рискуват да оставят дефицит във вноса от най-малко 1,5 млн. тона според предварителните оценки на официални лица и експерти, пише "Ройтерс".

Ударът срещу селското стопанство и липсата на средства за финансиране на вноса ще добавят към натиска върху сирийската икономика, която вече e разклатена от 10-годишен конфликт и огъваща се под натиска на американските санкции, финансовия колапс на съседен Ливан и COVID-19 пандемията.

Русия, един от най-големите износители на пшеница в света и твърд съюзник на Асад, заяви, че ще продаде 1 млн. тона зърно на Сирия през годината, за да ѝ помогне да задоволи четирите милиона тона годишно вътрешно търсене.

Но товарите ѝ пристигаха бавно през последните години, тъй като средствата станаха оскъдни, като публично достъпните митнически данни не показват значителни доставки за Сирия.

Официални лица и експерт от базираната в Рим Организация по прехрана и земеделие (ФАО) са изчислили, че са необходими най-малко 1,5 млн. тона внос на пшеница. Те казаха, че целта на правителството за закупуване на 1,2 млн. тона, движена от принудителни продажби на правителството, сега изглежда изключително нереалистична.

Министърът на земеделието Мохамед Хасан Катана говори за съдбата на местната реколта по време на обиколка с екипа си тази седмица в житницата на страната в североизточната провинция Хасака, където голяма част от реколтата от зърнени култури на страната е в ръцете на отцепническите кюрди.

"От обиколката става ясно огромното въздействие на климатичните промени, че всички подхранвани от дъждовете насаждения бяха извадени от инвестиции и дори производството на пшеница в площите, които се напояват, е спаднало с 50%", посочи Катана.

Според двама експерти на ООН това може да означава, че поне половината от засадените площи от 1,5 милиона хектара могат да бъдат унищожени.

Голяма част от вътрешното търсене на пшеница е необходима за подпомагане на държавна програма за субсидиране на хляба.

Финансовите проблеми на Сирия вече се превърнаха в недостиг на хляб през последната година, като жителите се оплакваха от дълги опашки в контролирани от правителството райони, в някои случаи до пет часа.

През март Световната хранителна програма съобщи, че рекордните 12,4 милиона сирийци, повече от 60% от населението, страдат от продоволствена несигурност и глад, двойно повече от броя през 2018 г.

Сирийците са все по-зависими от субсидирания хляб, тъй като несериозната инфлация е повишила цените на храните над 200% през последната година, според Световната банка.

Източник: news.bg