Кампанията Годината на пшеницата, лансирана от сирийския президент Башар Асад,

...
Кампанията Годината на пшеницата, лансирана от сирийския президент Башар Асад,
Коментари Харесай

Сушата в Сирия поставя в опасност годината на пшеницата на Асад

Кампанията " Годината на пшеницата ", стартирана от сирийския президент Башар Асад, е застрашена, откакто дребното превалявания рискуват да оставят недостиг във вноса от минимум 1,5 млн. тона съгласно предварителните оценки на публични лица и специалисти, написа " Ройтерс ".

Ударът против селското стопанство и неналичието на средства за финансиране на вноса ще прибавят към натиска върху сирийската стопанска система, която към този момент e разтърсена от 10-годишен спор и огъваща се под натиска на американските наказания, финансовия колапс на прилежащ Ливан и COVID-19 пандемията.

Русия, един от най-големите експортьори на пшеница в света и корав съдружник на Асад, съобщи, че ще продаде 1 млн. тона зърно на Сирия през годината, с цел да ѝ помогне да задоволи четирите милиона тона годишно вътрешно търсене.

Но товарите ѝ пристигаха постепенно през последните години, защото средствата станаха нищожни, като обществено наличните митнически данни не демонстрират обилни доставки за Сирия.

Официални лица и специалист от основаната в Рим Организация по издръжка и земеделие (ФАО) са пресметнали, че са нужни минимум 1,5 млн. тона импорт на пшеница. Те споделиха, че задачата на държавното управление за закупуване на 1,2 млн. тона, движена от насилствени продажби на държавното управление, в този момент наподобява извънредно нереалистична.

Министърът на земеделието Мохамед Хасан Катана приказва за ориста на локалната годишна продукция по време на обиколка с екипа си тази седмица в житницата на страната в североизточната провинция Хасака, където огромна част от реколтата от зърнени култури на страната е в ръцете на отцепническите кюрди.

" От обиколката излиза наяве голямото влияние на климатичните промени, че всички подхранвани от дъждовете насаждения бяха извадени от вложения и даже производството на пшеница в площите, които се напояват, е спаднало с 50% ", уточни Катана.

Според двама специалисти на Организация на обединените нации това може да значи, че най-малко половината от засадените площи от 1,5 милиона хектара могат да бъдат унищожени.

Голяма част от вътрешното търсене на пшеница е нужна за подкрепяне на държавна стратегия за субсидиране на хляба.

Финансовите проблеми на Сирия към този момент се трансфораха в дефицит на самун през последната година, като жителите се оплакваха от дълги опашки в следени от държавното управление региони, в някои случаи до пет часа.

През март Световната хранителна стратегия заяви, че рекордните 12,4 милиона сирийци, повече от 60% от популацията, страдат от продоволствена неустановеност и апетит, двойно повече от броя през 2018 година

Сирийците са все по-зависими от субсидирания самун, защото несериозната инфлация е повишила цените на храните над 200% през последната година, съгласно Световната банка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР