Кампания за шофиране в нетрезво състояние изпива шофьорите преди да ги качат зад волана

...
Полицията в Япония е приложила необичайна стратегия, за да предотврати
Коментари Харесай

Полицията в Япония е приложила необичайна стратегия, за да предотврати шофирането в нетрезво състояние: насърчаване на хората да консумират алкохол и след това ги пускат на курс по шофиране.

Инициативата е част от кампания за повишаване на осведомеността, организирана от полицейското управление Чикушино във Фукуока, югозападна Япония, след като три деца бяха убити от пиян шофьор на местен мост през август 2006 г.

Последното издание се проведе в Автомобилна школа Чикушино в град Чикушино на 22 август. Участваха общо 10 души, включително 77-годишен.

Инструкторите по шофиране оценяваха участниците по техните рефлекси и шофьорски умения, когато бяха трезви, след което им дадоха достатъчно алкохол, за да надвишат допустимата граница.

 Бутилки вино са изложени за продажба в магазин на Takeya Co. в квартал Уено в Токио, Япония, в сряда, 20 април 2022 г. Япония трябва да публикува данните си за индекса на потребителските цени (CPI) за март на 22 април. Фотограф : Akio Kon/Bloomberg чрез Getty Images Бутилки вино са изложени за продажба в магазин на Takeya Co. в квартал Уено в Токио, Япония, в сряда, 20 април 2022 г. Япония трябва да публикува данните си за индекса на потребителските цени (CPI) за март на 22 април. Фотограф : Акио Кон/Блумбърг чрез Getty Images Акио Кон/Блумбърг/Гети изображения

Инструкторите се возеха във всяка кола по време на инициативата, която се проведе в автошколата, каза говорител на полицията пред CNN.

„Целта на това практическо събитие беше да позволи на шофьорите да изпитат сами разликата между шофиране преди и след пиене и да добият представа колко опасно може да бъде шофирането в нетрезво състояние“, каза говорителят на полицията.

Много участници казаха, че опитът разкрива как са били „прекалено уверени“ в способността си да шофират под въздействието на алкохол и са направили повече грешки, отколкото са предполагали, според говорителя.

А някои съобщиха, че въпреки че се чувстват добре да шофират след пиене, след това забелязват, че способността им да контролират превозното средство е засегната.

„Надяваме се, че повече шофьори ще осъзнаят колко опасно е шофирането в нетрезво състояние“, каза говорителят на полицията.

Япония има сравнително ниско ниво на консумация на алкохол, според проучване от 2021 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), което влияе върху въздействието на пандемията, но пиенето в обществото е нещо обичайно по време на празненства.

Хората се наслаждават на напитки и храни в японския бар в района на Уено на 29 юли 2022 г. в Токио, Япония. Световната здравна организация (СЗО) обяви, че случаите на COVID-19 в Япония между 18 и 24 юли са достигнали 970 000, най-лошото в света. Хората се наслаждават на напитки и храни в японския бар в района на Уено на 29 юли 2022 г. в Токио, Япония. Световната здравна организация (СЗО) обяви, че случаите на COVID-19 в Япония между 18 и 24 юли са достигнали 970 000, най-лошото в света. Юичи Ямазаки/Гети изображения

Японците пият около 8 литра чист алкохол годишно на глава от населението - това е приблизително еквивалентно на 1,6 бутилки вино или около 3 литра бира на седмица на човек.

Потреблението на алкохол в Япония намаля по време на пандемията, като ограниченията засегнаха бизнеса на барове и други места, където се продават напитки.

Спадът в продажбите също намали приходите от данъци върху алкохола, което предизвика противоречива кампания от японското правителство през 2022 г., насочена към насърчаване на младите хора да пият повече алкохол.

Но Министерството на здравеопазването на Япония в миналото предупреждаваше за опасностите от прекомерното пиене. В публикация на уебсайта си през 2021 г. тя нарече прекомерната консумация на алкохол „основен социален проблем“, който продължава да съществува въпреки скорошното забавяне на консумацията. И призова хората с нездравословни навици за пиене да „преразгледат“ връзката си с алкохола.

Катлийн Маграмо и Катлийн Беноза от CNN допринесоха за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР