Кампания за набиране на средства за изграждане на бюст-паметник на

...
Кампания за набиране на средства за изграждане на бюст-паметник на
Коментари Харесай

БЛС започва кампания за набиране на средства за изграждане на бюст-паметник на д-р Стефан Черкезов

Кампания за набиране на средства за създаване на бюст-паметник на доктор Стефан Черкезов стартира Българският лекарски съюз, в символ на респект и благодарност към личността и делото му. Той избавя 47 души от пламнал рейс, а на идващия ден умира от тежките си изгаряния, едвам на 26 години.

За построяването на бюст-паметника са нужни към 20 хиляди лева, като БЛС също ще взе участие, само че концепцията е да се включат повече хора с дребни суми, с цел да може да се каже, че в действителност е построен от българските лекари, изясни ръководителят на организацията доктор Иван Маджаров.

Създаването на плана и реализирането му са поверени на скулптора Красимир Ломски. Всеки, които желае да поддържа начинанието за създаване на бюст-паметник на доктор Стефан Черкезов може да го направи посредством подаяние по сметка, оповестена на уеб страницата на БЛС.

Д-р Стефан Черкезов е нашият максимален класов воин, сподели доктор Тотко Найденов, основен редактор на вестник „ Български доктор “ и напомни неговата история. Бил е доктор в търновското село Виноград. На 15 август 1963 година се прибирал от Горна Оряховица и тъй като не е имало място в рейса, помолил водача да пътува на стълбите, тъй като бързал за своите пациенти. Малко по-късно рейсът се блъснал в камион и избухнал в пламъци. Взривната вълна го изхвърля в канавката, само че той останал незасегнат.

Бюст-паметникът на доктор Стефан Черкезов ще бъде в новата постройка на Българския лекарски съюз, където има три конферентни зали. Имало е конкурс за именуването им, тъй че, те да носят имената на видни лекари с огромни заслуги, изясни ръководителят на организацията доктор Иван Маджаров.

В памет на доктор Стефан Черкезов болничното заведение във Велико Търново носи неговото име, а 15 август е разгласен за Ден на спасението в България. На тази дата всяка година отдаваме респект на лекарите, починали при осъществяване на своя дълг.

Още за живота и делото на доктор Стефан Черкезов и за самодейността за създаване на негов бюст-паметник в постройката на БЛС очаквайте по-късно в петък в предаването „ Най-добрите лекари “ на Дарик радио.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР