Кампания за набиране на средства в Чехия събра достатъчно пари

...
Кампания за набиране на средства в Чехия събра достатъчно пари
Коментари Харесай

Доброволци в Чехия купуват танк за Украйна, САЩ отпускат още $600 млн.

Кампания за набиране на средства в Чехия събра задоволително пари за закупуване на съвременен танк Т-72 за Украйна, съобщи ДПА.

Само за към месец акцията набра 30 милиона чешки крони (1,2 милиона евро), споделят нейните уредници. В нея са се присъединили с дарения над 11 000 души. Кампанията се назовава „ Подарък за Путин “ и е била подкрепена от чешкото министерство на защитата и от украинското посолство в Прага. Организаторите на акцията кръстили танка, закупен за Украйна със събраните пари, „ Томаш “ на името на първия президент на Чехословакия Томаш Гариг Масарик.

Министърката на защитата на Чехия Яна Чернохова благодари на всички, които са взели участие в акцията и означи саркастично, че те са обезпечили на Путин подобаващ подарък за рождения му ден на 7 октомври. Говорейки за Путин, тя го назова сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), палач и болен човек.

Следващата стъпка в акцията е събиране на пари за боеприпаси за танка. Украинското посолство в Прага към този момент получи дарения от над 8,6 милиона евро.

В допълнение чешкото министерство на защитата достави на Украйна оръжия и боеприпаси на стойност 160 милиона евро от началото на съветската инвазия.

Следващият пакет от военна помощ за Украйна от страна на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън се чака да включва четири мобилни реактивни системи за залпов огън „ Хаймарс “, боеприпаси, мини и миноустойчиви военни транспортни средства, обявиха два източника, съобщи Ройтерс.

Стойността на помощта възлиза на 625 милиона $ и се чака да бъде оповестена най-рано на следващия ден.

Същевременно Селест Уаландър, заместник-министър на защитата на Съединени американски щати, съобщи, че Украйна е напът да реализира някои от основните си цели на бойното поле в Харков и Донецк, а също и в Херсон и прави все по-невъзможно реализирането на съветската упоритост за завладяване на Одеса, което беше една от декларираните съветски цели по-рано през годината. Относно връщането на контрола върху град Лиман Уаландър съобщи, че това ще засегне доста способността на Русия за доставки и напредване на сили по линията на прикосновение.

А поискал да резервира анонимност американски боен представител пък сподели, че Съединени американски щати не виждат широкомащабно подсилване на съветските сили в Украйна макар съветската готовност на резервисти.

Англия ще поддържа Украйна, до момента в който войната бъде извоювана. Това ще съобщи английският министър на външните работи Джеймс Клевърли в тирада по време на годишната конференция на английската Консервативна партия, съобщи Ройтерс.

Англия беше един от най-гласовитите интернационалните поддръжници на Киев и изпрати в Украйна хиляди противотанкови оръжия, стотици ракети и бронирана техника, а също по този начин участваше и в образованието на английски военни.

В речта си Клевърли ще подчертае, че британците не са коментатори на международните събития, а са играчи на терена, които имат вяра, че агресорите не могат безнаказано да нахлуват в прилежащи страни.

„ Ето за какво ние заставаме един до друг с тези смели украинци, които пазят своята татковина. И Англия има стратегическата издръжливост да ги поддържа до победа. Ние в никакъв случай няма да признаем анексирането на Луганск, Донецк, Херсон, Запорожие или Крим “, ще съобщи Клевърли. „ Те са Украйна. И когато Украйна завоюва тази война, тогава ние ще я подкрепим, до момента в който украинците построяват отначало домовете си, стопанската система си и обществото си “, ще обещае външният министър.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР