кампания срещу Covid-19 е добър повод в българското здравеопазване да

...
кампания срещу Covid-19 е добър повод в българското здравеопазване да
Коментари Харесай

Лекар: Ваксинационната кампания е повод да бъде пилотиран фонд за обезщетение

акция против Covid-19 е добър мотив в българското опазване на здравето да бъде пилотиран фонд за обезщетение на потърпевши пациенти. Това съобщи пред БНР доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната пациентска организация.
" Той в действителност е фонд, който пази най-много медицинските лица. В целия свят се знае, че медицинските лица, колкото и да са положителни, колкото и да са добре подготвени - рано или късно се позволяват неточности. Докато по света на тези неточности се гледа с изключително внимание, за да се вземат поуките и да си поправи системата, тук ги замитаме. Остават повредени български жители, които не биват обезщетени и едно усещане в обществото, че гарван гарвану око не вади ", разяснява Хасърджиев.
 Проблеми с имунизацията против COVID-19 в Германия Проблеми с имунизацията против COVID-19 в Германия
Няколко области в Бавария, Германия, бяха принудени да отсрочат началото на имунизацията против COVID-19, която трябваше да стартира през днешния ден,...
Категорично би трябвало да бъде планувана такава опция и не лекарите от боязън да се пробват да прикриват неточности, които се случват , акцентира той.
" Целта на подобен фонд е той да обезщетява жителите, грешката да бъде записана, поуката да бъде извадена и да не бъдат преследвани лекарите, в случай че те са добросъвестни. Това единствено би могло да бъде от изгода на всички нас. Ковидът ни дава мотиви да сме новаторски и да прилагаме разнообразни такива ограничения. Дано някой чуе. За това са нужни законодателни промени. Необходима е и смяна в мисленето в България. "
С паника следим обстоятелството, че хронично болните и възрастните хора са подредени в по-задни позиции в проекта за имунизиране. Това са хората, които дават максимален брой жертви в борбата с Covid инфекцията, означи Станимир Хасърджиев във връзка началото на имунизационната акция против зараза. При първа опция би трябвало да се обзет най-уязвимите групи, в случай че не се обзет те, няма по какъв начин да се понижи смъртността в страната, добави той.
" Ваксината е единственият късмет, който имаме, да се избавим от тази зараза и изобщо от тази пандемия ", акцентира Хасърджиев, само че посочи, че " даже всички да решат да се имунизират, даже за всички да има ваксина, ще минат месеци преди да забележим действителния резултат от всичко това ", а пандемията ще диктува дневния ред на обществото ни и следващата година.
 Ген. Мутафчийски: Не виждам никакъв проблем с буса за имунизациите Ген. Мутафчийски: Не виждам никакъв проблем с буса за имунизациите
" Щом компанията, без значение какви кренвирши има на нея, е предоставила бус, който извършва изискванията за температурен режим, за своевремен...
Отговорността на тези, които могат да се имунизират, е извънредно огромна, счита Хасърджиев.
В момента по думите му има добра обща информация за имунизацията за здравите и младежи. Какво става обаче в случай че имаш заболяване, към момента в международен мащаб няма отговори и се търси решение, сподели Станимир Хасърджиев. Според него има доста въпросителни за имунизациите и хората с хронични болести.
" Да не знаеш какви ще са резултатите на тази ваксина върху твоето главно заболяване, е притеснително ", уточни Хасърджиев, съгласно който занапред следва доста работа за информирането на тази категория пациенти.
Относно подписването на осведомено единодушие при слагане на имунизацията против Covid-19 доктор Хасърджиев посочи, че " няма нищо извънредно, и в този момент е наложително по закон и по нормативни документи ", само че не се съблюдава прецизно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР