Кампания с тематични срещи по места може да подпомогне да

...
Кампания с тематични срещи по места може да подпомогне да
Коментари Харесай

Зам.-министър Бонева: Тематични срещи по места да помагат да се откроят най-важните идеи за инвестиции в регионите

Кампания с тематични срещи по места може да подкрепи да се откроят най-важните хрумвания и вложения в районите. Предвиждат се тематични районни срещи с присъединяване на специалисти от Световна банка още тази година. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Програма „ Развитие на районите " Ангелина Бонева в Бургас. Тя взе участие в интегрирана осведомителна среща по отношение на кандидатстването до 27.09 през ИСУН с концепции за Интегрирани териториални вложения (ИТИ) за евентуални бенефициенти в Югоизточен регион за обмисляне.

Централизацията последователно би трябвало да се трансформира в модел на многостепенно ръководство с функционалности и функции на районно, регионално и локално равнище, с повече благоприятни условия за равномерен преход към децентрализация. Това е и посока, която е част от процеса на присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване, сподели заместник-министърът.

Стремим се да насърчим кандидатстването с комбинирани концепции за ИТИ, защото са най-целесъобразните, акцентира Ивайло Стоянов, шеф на отдел „ Стратегическо обмисляне и програмиране " към Главна дирекция „ Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развиване " на Министерство на регионалното развитие. Той изясни, че вид за комбинирани концепции са, да вземем за пример, включването на ограничения от разнообразни браншове от един претендент, партньорства на два типа заинтригувани страни, ограничения за превъзмогване на проблеми на няколко общини или композиция от ограничения, финансирани от две или повече стратегии. По време на срещата регионални шефове сложиха въпроси, свързани със звената към районните препоръки за развиване, и тяхната видимост.

По-късно министърът на туризма Зарица Динкова, посланикът на Грузия в София, Н. Пр. Отар Бердзенишвили, представители на Европейската комисия и община Бургас, дружно със зам.-министър Ангелина Бонева, участваха в откриващия панел на форума „ Бургас Блу Съмит ". На мероприятието, отдаден на развиването на „ синята " стопанска система в Черноморския район, се включиха специалисти на Световна банка, Министерството на земеделието и храните и на голям брой други заинтригувани институции от обществения и частния бранш.

В събитието се дискутират благоприятни условия за продан на познания и експертни решения по основни въпроси на развиването на района с акцент върху морските дадености и капацитет. Инициативата се организира в границите на план „ Дигитална мрежа за синя стопанска система и поощряване на нововъведенията (DBAN) ", който се реализира с финансовата поддръжка на EС посредством стратегия „ Природни запаси, климат, устойчива синя стопанска система и чиста сила " на Европейски фонд за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027 година

Пред участниците зам.-министър Бонева показа стратегиите на Министерство на регионалното развитие за интервала 2021 - 2027 година, в това число в Черноморския басейн, и акцентира, че с приемането на Морския тримерен проект за интервала 2021-2035 година България най-сетне се е включила към европейското семейство на планиращите морското си пространство страни. „ Стратегическият документ извършва условията на Директива 2014/89/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 година за определяне на рамка за морско пространствено обмисляне и е основен за планирането на уравновесеното развиване на цялата българска акватория ", означи заместник-регионалният министър. Тя добави, че сега Министерство на регионалното развитие работи по актуализацията на проекта, макар провокациите на войната в Украйна. Вниманието на присъстващите беше ориентирано към така наречен цифров и зелен преход (dual transition), като към него съгласно територията може да се залагат и основните аспекти от „ синята " стопанска система.

Форум „ Бургас Блу Съмит " продължава и на следващия ден в експозиционен и конгресен център „ Флора ", построен посредством самодейността JESSICA по линия на ръководената от Министерство на регионалното развитие Оперативна стратегия „ Регионално развиване " 2007-2013 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР